l
vývar
dle chuti: masový zeleninový, z kostky cca
sůl
Dále
500
g
kysané zelí
10
ks
zelné listy
z hlávky kysaného zelí nebo spařené z hlávkového zelí, cca
sádlo
nebo olej na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
1
Kroupová směs: na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit uzené na malé kostičky pokrájené a česnek s protlakem. Vše promícháme s okapanými kroupami (nepropláchnutými!), osolíme, opepříme a po zchladnutí vmícháme vejce.
2
Směsí plníme větší zelné listy, ze kterých jsme vykrojili silné části košťálu a pevně zabalíme. Takto připravené holubce osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem (sádlem) dozlatova. Osmažené je přendáme a vyskládáme těsně vedle sebe do vymazaného pekáče nebo většího kastrolu. Pozor! Při smažení, pokud nejsou listy suché, to dost prská.
3
Do výpeku po houbcích přisypeme mouku, kterou za stálého míchání necháme zpěnit a zrůžovět. Pak za stálého míchání přiléváme vývar a uvaříme si bešamelovou omáčku, kterou dle chuti můžeme trošku přisolit.
4
Na holubce nasypeme kysané zelí i s nálevem, zalijeme bešamelem, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na hodinu. Po vyndání z trouby necháme asi 10-15 minut odpočinout již odkryté a můžeme podávat.
5
Pokud nemáme rádi kroupy, můžeme směs vyrobit z dušené rýže.