• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
Napište svůj komentář k receptu

Krkonošské kyselo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 19
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krkonošské kyselo
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kmín
    • sůl
    • máslo
    • kvásek 1 porce - těsto na chleba, měla by prodávat každá slušná pekárna
    • sušené houby množství podle obliby
    • brambory dle obliby zahuštění
    • vejce dle obliby zahuštění

Postup přípravy receptu

1
Do studené vody dát na 20-30 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájet brambory, pak to dát k houbám, osolit a začít vařit. Až jsou brambory měkké, dát kvásek rozmíchaný (nejlépe rozšlehaný) ve studené vodě. Přidat míchaná vajíčka a povařít 3-4 minuty a míchat (!!!) - musí to zesklovatět. Když je to na talíři, poleje se přeškvařeným máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské knedlíky

Krkonošské knedlíky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mogy | 1. 12. 2020 18:46

    No nevím kdo Tě učil Krkonošské kyselo, ale raději si zajeť někam do Krkonoš a nauč se ho vařit. X3

  • Dana | 11. 12. 2015 22:19

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka....

  • Danča | 11. 12. 2015 22:18

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka.... Dobrou chuť...

  • kahronova | 26. 11. 2014 18:19

    skvělé, dělala jsem ho už 3x během 14dní (s houbami i bez) a kdo ochutnal pěl chválu ;-)

  • Betty | 15. 6. 2013 12:55

    Tady najdete darce kvasku: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Je uzasne, jak se lidi radi podeli :-) A dobrou chut pri vareni kysela!

  • Tonek | 11. 3. 2013 23:17

    Drazí spolukuchtíci a spolukuchtice! Tož sem neska vařel kyselo, povedlo se, neměl sem sice sušeny hřibe, tož sem to udělal bez nich (pravil sem si, že dež nebele tak jich tam take nedávali) a dal nakonec do polivke enom to vaječino (míchaná vejce) a na taliř herteple (brambory) vařeny v šupce. Prvni co mně napadlo belo: "To kyselo je moc kyselý!" http://www.youtube.com/watch?v=m_OqxiijZiU jak pravil Trautenberk a hned mně napadlo aji to co pravila Anča: "Když je to kyselo, tak to musí bejt kyselý." No co vám budo povidat, belo to vyborny, jak Trautenberk sem to nevelil zpátke :o) Mám rád kesely polivke, ať už je to kulajda (do ty si eště předávám ocet, abe to belo dost kesely) a zjedl bech ji bečko nebo kyselica (neco jak zelňačka). No, ale jak sem to polivko vařel, přišel sem na to, že jo tade známe, me ji řikáme chlebová nebo žebráčková polivka. Je to v podstatě to samy, ve jo akorát vařite ze začátko chleba a me z konca. Do kastróla z vodó se dá natrhané chleba, hlavně kurke, přidá se k tomo kmin, muže aji nejaká ta zelenina, hovaři se to, dosoli a nakonec se tam ešče vidličkó rozkvedlá jedno nebo dvě véce a je to hotovy, akorát do ni nedáváme te herteple a vaječino. Já jo mám moc rád, takže kyselo, kery je chuťově skoro stény, mám vlastně take rád. P.S. Nekdo tade psal, že na jižni Moravě se nedá zehnat kvásek. Měl sem štěsti, v sósedni dědině sem dostal od pekařa kilo za 30 korun. Enomže s tém je to ošemetny, mělobe tam bét uvedeny kolik be ho mělo bét, protože každé pekař vám to prodá jinak, já sem čekal, že mi ho prodá tak, že be se to vešlo do hrsti a on rovno cely kilo. Ale dá se udělat aji doma: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku http://www.cuketka.cz/?p=11261 http://conovehonakopci.cz/?p=105 tade akorát pozor maji tam u prvniho dňa chybu u móke patři tam 100gr. ne ml.!!! A dež be se vám s tém nechcelo patlat a chceli be ste si kvásek sehnat tak tade je kvásková mapa, třeba maji kvásek u sósedu a ani o tym nevite ;-)

  • 1982Petula
    1982Petula | 24. 2. 2012 20:19

    recept na chlebový kvásek http://www.naturlife.cz/obchod/vse-pro-kvaskovy-chleb

  • ROP | 14. 2. 2012 17:46

    Největší problém - jak na jižní moravě sehnat dobrý kvásek. Pekaři se s ním loučí velmi neochotně - asi si myslí, že bychom si dělali chleby doma a stali se tak nežádoucími samospotřebiteli. Argument, že je to na polívku nezabírá. Ale když se sežene - polívečka je ham ham !!

  • luboš | 19. 1. 2012 12:14

    To vaše kyselo z pod Krkonoš je teda bašta.Z NovéPaky je tá moja.Kvások si odtial vozíme keď ideme na dušičky.To je dobrota.

  • Ladia
    Ladia | 29. 7. 2011 13:28

    Polévky

  • jakoubekarlos@seznam.cz | 15. 10. 2010 12:06

    Dobrý den , já si dělám kvásek sám doma , a to tak, že si vezmu trochu mouky z připravené směsi na domácí chléb , přidám obyčejné droždí trochu cukru a nechám v teple vykvasit. Není to sice jako pravý chlebový kvásek ale účel to splnuje.Přeji dobrou chutˇ.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:42

    Bramory na loupacku a čerstvě usušené houby,to je ta správná chut.Źijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:31

    žijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • Anonym | 13. 10. 2007 20:40

    Kyselo je moje oblíbené jídlo, bohužel od doby, kdy jsem se přestěhovala od Krkonoš do Brna, nemůžu ho dělat, neb se v Brně kvásek nedá sehnat...nebo alespoň mně se to zatím nepovedlo. Nemáte někdo dobrý tip? Díky Bára

  • Miroslav Balatka | 22. 4. 2006 08:48

    Na horách bývalo zvykem mít kvásek ponořený ve vodě v kameninovém hrnci blízko kamen. Odebrané množství se doplnilo žitnou moukou. Proto kupovaný kvásek, kde převažuje pšeničná mouka , vylepšíme stejným množstvím žitné mouky.Zalejeme vodou a necháme na teplém místě asi 3 dny(používáme zavařovací sklenici s umělohmotným víčkem. Kyselo je tmavší a chutnější. Mirek

  • Anonym | 14. 8. 2005 13:42

    Pro správné kyselé kyselo je nutné nechat kvásek 3-4 dny kvasit ve sklenici ponořený ve vodě a na tmavém místě.

  • Martina Hühneová | 29. 7. 2005 11:47

    V naší "krkonošské" rodině vaříme vše zvlášť a solíme až nakonec. V hnci vařím vodu s kmínem a celou cibulí, když je cibule vařená, vliji kvásek. Mezitím uvařím brambory ve slupce,houby, usmažím hodně cibulky a na tuku od cibule pak míchaná vejce. Pokrájené brambory, cibuli a vejce vkládám do provařeného kvásku a osolím. A máslo? Toho měli horalé vždycky pomálu.

  • Abies Alba | 6. 5. 2005 19:53

    Pile: Zmrazený kvásek dám večer do vysoké misky a zaleju vodou, aby byl ponořený. Do rána spolehlivě rozmrzne. :-)

  • Pilence | 5. 5. 2005 11:47

    Kvasek se da objednat a koupit napr. v prodejnach Michelskych pekaren. Jde o zitny kvas vyzraly, vaha cca 250 g, zhruba za 16,50 Kc. Dotaz pro Abies Albu: jak potom kvasek rozmrazujes? Diky, Pile

  • Abies Alba | 26. 3. 2005 11:04

    Kvásek na kyselo kupujeme v pekárně, pak ho rozdělím na části a vložím do mrazáku. Vydrží tam tak dlouho, dokud ho nespotřebujeme :-))Jenže každá pekárna chlebové těsto neprodává. Je potřeba se stále ptát až narazíte na tu pravou.

  • Anonym | 12. 3. 2005 21:54

    Krkonošský kyselo musí mít rozškvařený máslo! S tím je to to pravé.Brambory taky vařím na loupačku.Zde je ale trochu problém s kváskem,takže si ho vždycky dovezu a udržuju.Ještě by bylo záhodno upozornit,že když se dá zavařit ten kvásek,musí se míchat,má to tendenci hodně rychle "utíkat".

  • helena vejnarová | 12. 3. 2005 15:12

    to přeškvařené máslo bych nedávala kazí se tím chutdávám jen plátek čerstvého másla a nechám jej rozpustit zjemní se chuť.

  • Veronika | 19. 2. 2005 11:25

    Tu cibulku dáváme taky tak. Navíc: brambory vaříme tzv. "na loupačku", tedy ve šlupce a každý ho oloupaný dostane na talíř před podáním polévky, kde si ho rozkrájí.

  • Kateřina | 29. 1. 2005 11:27

    Kyselo máme moc rádi a vkládáme do něj před podáváním hromadu zlaté cibulky osmažené na másle.

  • Jana | 23. 8. 2004 12:36

    Znám a dělám a chutná :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Kmín Kvásek Máslo Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sýrová roláda IV.

Sýrová roláda IV.

Kotletky na leču

Kotletky na leču

Berlínské řezy II.

Berlínské řezy II.

Zapečené brambory se šlehačkou

Zapečené brambory se šlehačkou

Česnekové těstoviny se sýrovými rajčátky

Česnekové těstoviny se sýrovými…

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Buchta na doma

Buchta na doma

Pomazánka z červené řepy I.

Pomazánka z červené řepy I.

Pomazánka se sušenými rajčaty

Pomazánka se sušenými rajčaty

Doporučujeme

15 minut
Papriková frittata

Papriková frittata

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

82
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
76
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
69
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
49
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
49
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to pískorky?
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to…
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
AHA.cz Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Hvězda světového formátu Anna Geislerová ovládla červený koberec v Cannes!

Hvězda světového formátu Anna Geislerová ovládla červený koberec v Cannes!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Verešová s maminkou Ester: Po velkém strachu mejdan!

Verešová s maminkou Ester: Po velkém strachu mejdan!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy Rozloučit se s manželstvím nebo nenarozeným dítětem? O rituálech a jejich síle s Lilií Khousnoutdinovou

Rozloučit se s manželstvím nebo nenarozeným dítětem? O rituálech a jejich síle s Lilií Khousnoutdinovou

  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact