• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
Napište svůj komentář k receptu

Krkonošské kyselo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 19
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krkonošské kyselo
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kmín
    • sůl
    • máslo
    • kvásek 1 porce - těsto na chleba, měla by prodávat každá slušná pekárna
    • sušené houby množství podle obliby
    • brambory dle obliby zahuštění
    • vejce dle obliby zahuštění

Postup přípravy receptu

1
Do studené vody dát na 20-30 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájet brambory, pak to dát k houbám, osolit a začít vařit. Až jsou brambory měkké, dát kvásek rozmíchaný (nejlépe rozšlehaný) ve studené vodě. Přidat míchaná vajíčka a povařít 3-4 minuty a míchat (!!!) - musí to zesklovatět. Když je to na talíři, poleje se přeškvařeným máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské knedlíky

Krkonošské knedlíky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mogy | 1. 12. 2020 18:46

    No nevím kdo Tě učil Krkonošské kyselo, ale raději si zajeť někam do Krkonoš a nauč se ho vařit. X3

  • Dana | 11. 12. 2015 22:19

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka....

  • Danča | 11. 12. 2015 22:18

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka.... Dobrou chuť...

  • kahronova | 26. 11. 2014 18:19

    skvělé, dělala jsem ho už 3x během 14dní (s houbami i bez) a kdo ochutnal pěl chválu ;-)

  • Betty | 15. 6. 2013 12:55

    Tady najdete darce kvasku: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Je uzasne, jak se lidi radi podeli :-) A dobrou chut pri vareni kysela!

  • Tonek | 11. 3. 2013 23:17

    Drazí spolukuchtíci a spolukuchtice! Tož sem neska vařel kyselo, povedlo se, neměl sem sice sušeny hřibe, tož sem to udělal bez nich (pravil sem si, že dež nebele tak jich tam take nedávali) a dal nakonec do polivke enom to vaječino (míchaná vejce) a na taliř herteple (brambory) vařeny v šupce. Prvni co mně napadlo belo: "To kyselo je moc kyselý!" http://www.youtube.com/watch?v=m_OqxiijZiU jak pravil Trautenberk a hned mně napadlo aji to co pravila Anča: "Když je to kyselo, tak to musí bejt kyselý." No co vám budo povidat, belo to vyborny, jak Trautenberk sem to nevelil zpátke :o) Mám rád kesely polivke, ať už je to kulajda (do ty si eště předávám ocet, abe to belo dost kesely) a zjedl bech ji bečko nebo kyselica (neco jak zelňačka). No, ale jak sem to polivko vařel, přišel sem na to, že jo tade známe, me ji řikáme chlebová nebo žebráčková polivka. Je to v podstatě to samy, ve jo akorát vařite ze začátko chleba a me z konca. Do kastróla z vodó se dá natrhané chleba, hlavně kurke, přidá se k tomo kmin, muže aji nejaká ta zelenina, hovaři se to, dosoli a nakonec se tam ešče vidličkó rozkvedlá jedno nebo dvě véce a je to hotovy, akorát do ni nedáváme te herteple a vaječino. Já jo mám moc rád, takže kyselo, kery je chuťově skoro stény, mám vlastně take rád. P.S. Nekdo tade psal, že na jižni Moravě se nedá zehnat kvásek. Měl sem štěsti, v sósedni dědině sem dostal od pekařa kilo za 30 korun. Enomže s tém je to ošemetny, mělobe tam bét uvedeny kolik be ho mělo bét, protože každé pekař vám to prodá jinak, já sem čekal, že mi ho prodá tak, že be se to vešlo do hrsti a on rovno cely kilo. Ale dá se udělat aji doma: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku http://www.cuketka.cz/?p=11261 http://conovehonakopci.cz/?p=105 tade akorát pozor maji tam u prvniho dňa chybu u móke patři tam 100gr. ne ml.!!! A dež be se vám s tém nechcelo patlat a chceli be ste si kvásek sehnat tak tade je kvásková mapa, třeba maji kvásek u sósedu a ani o tym nevite ;-)

  • 1982Petula
    1982Petula | 24. 2. 2012 20:19

    recept na chlebový kvásek http://www.naturlife.cz/obchod/vse-pro-kvaskovy-chleb

  • ROP | 14. 2. 2012 17:46

    Největší problém - jak na jižní moravě sehnat dobrý kvásek. Pekaři se s ním loučí velmi neochotně - asi si myslí, že bychom si dělali chleby doma a stali se tak nežádoucími samospotřebiteli. Argument, že je to na polívku nezabírá. Ale když se sežene - polívečka je ham ham !!

  • luboš | 19. 1. 2012 12:14

    To vaše kyselo z pod Krkonoš je teda bašta.Z NovéPaky je tá moja.Kvások si odtial vozíme keď ideme na dušičky.To je dobrota.

  • Ladia
    Ladia | 29. 7. 2011 13:28

    Polévky

  • jakoubekarlos@seznam.cz | 15. 10. 2010 12:06

    Dobrý den , já si dělám kvásek sám doma , a to tak, že si vezmu trochu mouky z připravené směsi na domácí chléb , přidám obyčejné droždí trochu cukru a nechám v teple vykvasit. Není to sice jako pravý chlebový kvásek ale účel to splnuje.Přeji dobrou chutˇ.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:42

    Bramory na loupacku a čerstvě usušené houby,to je ta správná chut.Źijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:31

    žijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • Anonym | 13. 10. 2007 20:40

    Kyselo je moje oblíbené jídlo, bohužel od doby, kdy jsem se přestěhovala od Krkonoš do Brna, nemůžu ho dělat, neb se v Brně kvásek nedá sehnat...nebo alespoň mně se to zatím nepovedlo. Nemáte někdo dobrý tip? Díky Bára

  • Miroslav Balatka | 22. 4. 2006 08:48

    Na horách bývalo zvykem mít kvásek ponořený ve vodě v kameninovém hrnci blízko kamen. Odebrané množství se doplnilo žitnou moukou. Proto kupovaný kvásek, kde převažuje pšeničná mouka , vylepšíme stejným množstvím žitné mouky.Zalejeme vodou a necháme na teplém místě asi 3 dny(používáme zavařovací sklenici s umělohmotným víčkem. Kyselo je tmavší a chutnější. Mirek

  • Anonym | 14. 8. 2005 13:42

    Pro správné kyselé kyselo je nutné nechat kvásek 3-4 dny kvasit ve sklenici ponořený ve vodě a na tmavém místě.

  • Martina Hühneová | 29. 7. 2005 11:47

    V naší "krkonošské" rodině vaříme vše zvlášť a solíme až nakonec. V hnci vařím vodu s kmínem a celou cibulí, když je cibule vařená, vliji kvásek. Mezitím uvařím brambory ve slupce,houby, usmažím hodně cibulky a na tuku od cibule pak míchaná vejce. Pokrájené brambory, cibuli a vejce vkládám do provařeného kvásku a osolím. A máslo? Toho měli horalé vždycky pomálu.

  • Abies Alba | 6. 5. 2005 19:53

    Pile: Zmrazený kvásek dám večer do vysoké misky a zaleju vodou, aby byl ponořený. Do rána spolehlivě rozmrzne. :-)

  • Pilence | 5. 5. 2005 11:47

    Kvasek se da objednat a koupit napr. v prodejnach Michelskych pekaren. Jde o zitny kvas vyzraly, vaha cca 250 g, zhruba za 16,50 Kc. Dotaz pro Abies Albu: jak potom kvasek rozmrazujes? Diky, Pile

  • Abies Alba | 26. 3. 2005 11:04

    Kvásek na kyselo kupujeme v pekárně, pak ho rozdělím na části a vložím do mrazáku. Vydrží tam tak dlouho, dokud ho nespotřebujeme :-))Jenže každá pekárna chlebové těsto neprodává. Je potřeba se stále ptát až narazíte na tu pravou.

  • Anonym | 12. 3. 2005 21:54

    Krkonošský kyselo musí mít rozškvařený máslo! S tím je to to pravé.Brambory taky vařím na loupačku.Zde je ale trochu problém s kváskem,takže si ho vždycky dovezu a udržuju.Ještě by bylo záhodno upozornit,že když se dá zavařit ten kvásek,musí se míchat,má to tendenci hodně rychle "utíkat".

  • helena vejnarová | 12. 3. 2005 15:12

    to přeškvařené máslo bych nedávala kazí se tím chutdávám jen plátek čerstvého másla a nechám jej rozpustit zjemní se chuť.

  • Veronika | 19. 2. 2005 11:25

    Tu cibulku dáváme taky tak. Navíc: brambory vaříme tzv. "na loupačku", tedy ve šlupce a každý ho oloupaný dostane na talíř před podáním polévky, kde si ho rozkrájí.

  • Kateřina | 29. 1. 2005 11:27

    Kyselo máme moc rádi a vkládáme do něj před podáváním hromadu zlaté cibulky osmažené na másle.

  • Jana | 23. 8. 2004 12:36

    Znám a dělám a chutná :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Kmín Kvásek Máslo Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kokosky

Kokosky

Maso na houbách babičky Aničky

Maso na houbách babičky Aničky

Řezy s rebarborou

Řezy s rebarborou

Šlehačková roláda III.

Šlehačková roláda III.

Americké muffiny

Americké muffiny

Tortilla s čerstvou zeleninou

Tortilla s čerstvou zeleninou

Dětské tiramisu

Dětské tiramisu

Citronový nebo pomerančový krém - pikantní

Citronový nebo pomerančový krém -…

Tradiční jablečný koláč

Tradiční jablečný koláč

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Jahodový cheesecake do skleničky

Jahodový cheesecake do skleničky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

40 minut
Sněhová roláda

Sněhová roláda

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

234
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
199
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
144
Cizrnové ragú s rýží
Cizrnové ragú s rýží
96
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
75
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact