• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
Napište svůj komentář k receptu

Krkonošské kyselo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krkonošské kyselo
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kmín
    • sůl
    • máslo
    • kvásek 1 porce - těsto na chleba, měla by prodávat každá slušná pekárna
    • sušené houby množství podle obliby
    • brambory dle obliby zahuštění
    • vejce dle obliby zahuštění

Postup přípravy receptu

1
Do studené vody dát na 20-30 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájet brambory, pak to dát k houbám, osolit a začít vařit. Až jsou brambory měkké, dát kvásek rozmíchaný (nejlépe rozšlehaný) ve studené vodě. Přidat míchaná vajíčka a povařít 3-4 minuty a míchat (!!!) - musí to zesklovatět. Když je to na talíři, poleje se přeškvařeným máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské knedlíky

Krkonošské knedlíky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mogy | 1. 12. 2020 18:46

    No nevím kdo Tě učil Krkonošské kyselo, ale raději si zajeť někam do Krkonoš a nauč se ho vařit. X3

  • Dana | 11. 12. 2015 22:19

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka....

  • Danča | 11. 12. 2015 22:18

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka.... Dobrou chuť...

  • kahronova | 26. 11. 2014 18:19

    skvělé, dělala jsem ho už 3x během 14dní (s houbami i bez) a kdo ochutnal pěl chválu ;-)

  • Betty | 15. 6. 2013 12:55

    Tady najdete darce kvasku: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Je uzasne, jak se lidi radi podeli :-) A dobrou chut pri vareni kysela!

  • Tonek | 11. 3. 2013 23:17

    Drazí spolukuchtíci a spolukuchtice! Tož sem neska vařel kyselo, povedlo se, neměl sem sice sušeny hřibe, tož sem to udělal bez nich (pravil sem si, že dež nebele tak jich tam take nedávali) a dal nakonec do polivke enom to vaječino (míchaná vejce) a na taliř herteple (brambory) vařeny v šupce. Prvni co mně napadlo belo: "To kyselo je moc kyselý!" http://www.youtube.com/watch?v=m_OqxiijZiU jak pravil Trautenberk a hned mně napadlo aji to co pravila Anča: "Když je to kyselo, tak to musí bejt kyselý." No co vám budo povidat, belo to vyborny, jak Trautenberk sem to nevelil zpátke :o) Mám rád kesely polivke, ať už je to kulajda (do ty si eště předávám ocet, abe to belo dost kesely) a zjedl bech ji bečko nebo kyselica (neco jak zelňačka). No, ale jak sem to polivko vařel, přišel sem na to, že jo tade známe, me ji řikáme chlebová nebo žebráčková polivka. Je to v podstatě to samy, ve jo akorát vařite ze začátko chleba a me z konca. Do kastróla z vodó se dá natrhané chleba, hlavně kurke, přidá se k tomo kmin, muže aji nejaká ta zelenina, hovaři se to, dosoli a nakonec se tam ešče vidličkó rozkvedlá jedno nebo dvě véce a je to hotovy, akorát do ni nedáváme te herteple a vaječino. Já jo mám moc rád, takže kyselo, kery je chuťově skoro stény, mám vlastně take rád. P.S. Nekdo tade psal, že na jižni Moravě se nedá zehnat kvásek. Měl sem štěsti, v sósedni dědině sem dostal od pekařa kilo za 30 korun. Enomže s tém je to ošemetny, mělobe tam bét uvedeny kolik be ho mělo bét, protože každé pekař vám to prodá jinak, já sem čekal, že mi ho prodá tak, že be se to vešlo do hrsti a on rovno cely kilo. Ale dá se udělat aji doma: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku http://www.cuketka.cz/?p=11261 http://conovehonakopci.cz/?p=105 tade akorát pozor maji tam u prvniho dňa chybu u móke patři tam 100gr. ne ml.!!! A dež be se vám s tém nechcelo patlat a chceli be ste si kvásek sehnat tak tade je kvásková mapa, třeba maji kvásek u sósedu a ani o tym nevite ;-)

  • 1982Petula
    1982Petula | 24. 2. 2012 20:19

    recept na chlebový kvásek http://www.naturlife.cz/obchod/vse-pro-kvaskovy-chleb

  • ROP | 14. 2. 2012 17:46

    Největší problém - jak na jižní moravě sehnat dobrý kvásek. Pekaři se s ním loučí velmi neochotně - asi si myslí, že bychom si dělali chleby doma a stali se tak nežádoucími samospotřebiteli. Argument, že je to na polívku nezabírá. Ale když se sežene - polívečka je ham ham !!

  • luboš | 19. 1. 2012 12:14

    To vaše kyselo z pod Krkonoš je teda bašta.Z NovéPaky je tá moja.Kvások si odtial vozíme keď ideme na dušičky.To je dobrota.

  • Ladia
    Ladia | 29. 7. 2011 13:28

    Polévky

  • jakoubekarlos@seznam.cz | 15. 10. 2010 12:06

    Dobrý den , já si dělám kvásek sám doma , a to tak, že si vezmu trochu mouky z připravené směsi na domácí chléb , přidám obyčejné droždí trochu cukru a nechám v teple vykvasit. Není to sice jako pravý chlebový kvásek ale účel to splnuje.Přeji dobrou chutˇ.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:42

    Bramory na loupacku a čerstvě usušené houby,to je ta správná chut.Źijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:31

    žijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • Anonym | 13. 10. 2007 20:40

    Kyselo je moje oblíbené jídlo, bohužel od doby, kdy jsem se přestěhovala od Krkonoš do Brna, nemůžu ho dělat, neb se v Brně kvásek nedá sehnat...nebo alespoň mně se to zatím nepovedlo. Nemáte někdo dobrý tip? Díky Bára

  • Miroslav Balatka | 22. 4. 2006 08:48

    Na horách bývalo zvykem mít kvásek ponořený ve vodě v kameninovém hrnci blízko kamen. Odebrané množství se doplnilo žitnou moukou. Proto kupovaný kvásek, kde převažuje pšeničná mouka , vylepšíme stejným množstvím žitné mouky.Zalejeme vodou a necháme na teplém místě asi 3 dny(používáme zavařovací sklenici s umělohmotným víčkem. Kyselo je tmavší a chutnější. Mirek

  • Anonym | 14. 8. 2005 13:42

    Pro správné kyselé kyselo je nutné nechat kvásek 3-4 dny kvasit ve sklenici ponořený ve vodě a na tmavém místě.

  • Martina Hühneová | 29. 7. 2005 11:47

    V naší "krkonošské" rodině vaříme vše zvlášť a solíme až nakonec. V hnci vařím vodu s kmínem a celou cibulí, když je cibule vařená, vliji kvásek. Mezitím uvařím brambory ve slupce,houby, usmažím hodně cibulky a na tuku od cibule pak míchaná vejce. Pokrájené brambory, cibuli a vejce vkládám do provařeného kvásku a osolím. A máslo? Toho měli horalé vždycky pomálu.

  • Abies Alba | 6. 5. 2005 19:53

    Pile: Zmrazený kvásek dám večer do vysoké misky a zaleju vodou, aby byl ponořený. Do rána spolehlivě rozmrzne. :-)

  • Pilence | 5. 5. 2005 11:47

    Kvasek se da objednat a koupit napr. v prodejnach Michelskych pekaren. Jde o zitny kvas vyzraly, vaha cca 250 g, zhruba za 16,50 Kc. Dotaz pro Abies Albu: jak potom kvasek rozmrazujes? Diky, Pile

  • Abies Alba | 26. 3. 2005 11:04

    Kvásek na kyselo kupujeme v pekárně, pak ho rozdělím na části a vložím do mrazáku. Vydrží tam tak dlouho, dokud ho nespotřebujeme :-))Jenže každá pekárna chlebové těsto neprodává. Je potřeba se stále ptát až narazíte na tu pravou.

  • Anonym | 12. 3. 2005 21:54

    Krkonošský kyselo musí mít rozškvařený máslo! S tím je to to pravé.Brambory taky vařím na loupačku.Zde je ale trochu problém s kváskem,takže si ho vždycky dovezu a udržuju.Ještě by bylo záhodno upozornit,že když se dá zavařit ten kvásek,musí se míchat,má to tendenci hodně rychle "utíkat".

  • helena vejnarová | 12. 3. 2005 15:12

    to přeškvařené máslo bych nedávala kazí se tím chutdávám jen plátek čerstvého másla a nechám jej rozpustit zjemní se chuť.

  • Veronika | 19. 2. 2005 11:25

    Tu cibulku dáváme taky tak. Navíc: brambory vaříme tzv. "na loupačku", tedy ve šlupce a každý ho oloupaný dostane na talíř před podáním polévky, kde si ho rozkrájí.

  • Kateřina | 29. 1. 2005 11:27

    Kyselo máme moc rádi a vkládáme do něj před podáváním hromadu zlaté cibulky osmažené na másle.

  • Jana | 23. 8. 2004 12:36

    Znám a dělám a chutná :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Kmín Kvásek Máslo Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krakonošův dlabanec

Krakonošův dlabanec

Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka

Smažená zelenina po italsku

Smažená zelenina po italsku

Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Raubířovy zapečené těstoviny

Raubířovy zapečené těstoviny

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou

Špagety s baby špenátem, rajčátky a…

Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

Těstoviny (nejen) s krevetami a…

Vepřový plátek s listovým špenátem

Vepřový plátek s listovým špenátem

Doporučujeme

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Lehký levandulový sirup

Lehký levandulový sirup

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

45 minut
Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

55 minut
Višňový koláč s čokoládou

Višňový koláč s čokoládou

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Poslední sledované recepty

42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
41
Dýňová tortila
Dýňová tortila
37
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
37
Těstoviny s bílými fazolemi
Těstoviny s bílými…
35
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů,…
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový,…
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů…
AHA.cz Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mimibazar Vyzkoušeli jste: S jistotou každý den. Absorpční kalhotky MoliCare® Lady překvapily pohodlím i funkč

Vyzkoušeli jste: S jistotou každý den. Absorpční kalhotky MoliCare® Lady překvapily pohodlím i funkč

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Ženy.cz Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Blesk.cz Nejmladší z Prachařů to rozjel: Divoká líbačka se sexy kráskou!

Nejmladší z Prachařů to rozjel: Divoká líbačka se sexy kráskou!

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact