Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze sterilované zeleniny, který dle chuti naředíme vodou. Přidat povařit do nálevu můžeme i bobkový list a nové koření. Uvařenou želatinu nelijeme na závitky vařící, před zalitím závitků necháme částečně zchladnout a zaléváme postupně, protože kdybychom vše zalili najednou, zelenina, vejce... by nám nekontrolovatelně plavala, kam nepotřebujeme. Nejlepší je zalévat podle výšky aspiku na dvakrát až třikrát a vždy chvíli počkat na částečné ztuhnutí každé vrstvy.
2
Smetanu vyšleháme do tuha, přidáme pomazánkové máslo, křen dle chuti, osolíme. Krémem naplníme plátky šunky nebo sýru a zavineme.
3
Rolky dáme do misky nebo mističek, dle chuti přidáme zeleninu, vejce a vše pomalu a po vrstvách (šunka, vejce, zelenina...) zaléváme zchladlou želatinou. V lednici necháme zcela zatuhnout.
4
Podáváme jako předkrm, chuťovku nebo svačinu (večeři) s pečivem.