g
mascarpone
nebo domácí smetanová lučina, pomazánkové máslo nebo tvaroh
strouhaný křen
dle chuti
sůl
Dále
rohlík
nebo bageta či veka, dle potřeby
klobása
dle chuti
nakládané okurky
nebo papriky, feferonky...
hroznové víno
Postup přípravy receptu
1
Smetanu vyšleháme na šlehačku, pokud máme nízkoprocentní, přidáme ztužovač šlehačky.
2
Do šlehačky dále vešleháme mascarpone (nebo domácí smetanovou lučinu, pomazánkové máslo...) a čerstvě nastrouhaný křen dle chuti, ostrosti křenu.
3
Pomazánku osolíme dle chuti a dáme do chladna krátce proležet.
4
Na plátky rohlíků nebo veky nanášíme vidličkou nadýchanou pomazánku, do které zapichujeme dle chuti klobásu, kousek sýru, kuličky hroznového vína... nebo jen dozdobíme nasekanou plocholistou petrželkou a podáváme.