maso na řízky
:karé, krkovice, drůbeží řízky... pro tři osoby
sádlo
nebo olej
sůl
pepř mletý
60
g
strouhaný křen
čerstvý, dle ostrosti, cca
200
g
zakysaná smetana
cukr krupice
špetka, není nutná
Postup přípravy receptu
1
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Osolíme, opepříme, naklepávat není nutné! Plátky vložíme do pánve s roztopeným tukem a z obou stran osmažíme dozlatova, pak vyndáme a uchováme v teple.
Do pánve s výpekem přilijeme cca 150 ml vývaru /nebo vody), promícháme a uvolníme tak výpek, pak přisypeme čerstvý, jemně nastrouhaný křen dle chuti - ostrosti a bez poklice na mírném ohni necháme krátce povařit, přisolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu pokojové teploty, kterou v kelímku dobře rozmícháme. Pánev odstavíme nebo vypneme oheň a smetanu v pánvi dobře rozmícháme s povařeným křenem. Je-li třeba, přidáme špetku cukru, záleží na kyselosti zakysané smetany.
3
Podáváme s vařeným bramborem, kdy na talíři plátky masa doplníme omáčkou a dozdobíme troškou čerstvého křenu.