lžíce
strouhaný křen
čerstvý, dle chuti a síly, cca
300
ml
vývar
cca
200
g
zakysaná smetana
hustá
Postup přípravy receptu
1
Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50-80 gramů ponecháme stranou), přilijeme vývar, jen tolik, aby maso a řepa byly ponořené a pod poklicí dusíme téměř doměkka. Když je maso téměř měkké, přisypeme zbylou řepu, jemně nastrouhaný čerstvý křen a dodusíme doměkka. Takto připravenou omáčku můžeme ještě dle chuti dosolit či opepřit a odstavíme z ohně. Do omáčky vmícháme (již bez vaření!) zakysanou smetanu, kterou jsme nechali venku z chladničky ohřát na pokojovou teplotu a podáváme.
2
Podáváme nejlépe s kynutým nebo houskovým knedlíkem, dozdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.
3
Omáčka se dá připravit i ze smetany ke šlehání, která se před koncem vaření nalije do omáčky, omáčka se ještě zahustí hladkou moukou (rozmíchaná v malém množství studené vody), krátce se provaří a dochutí dle chuti troškou octa.
4
Vepřové maso můžeme nahradit drůbežím (krůtí, kuřecí) či králičím.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Timková
|22. 3. 2017 15:09
Posílám velký dík za výbornou omáčku, byla nadočekávání mimořádně skvělá.
Maruška
|30. 5. 2016 14:27
Příjemná změna a nová výborná zkušenost :-) omáčka byla skvělá.
ve.va.
|10. 4. 2016 19:35
vynikajici omacka. jak uz psala pani prede mnou, repa ji osladila, smetana okyselila a vic uz nebylo treba niceho nic. za mne velke plus, kdyz neni potreba sladit cukrem
Kováčová
|9. 3. 2016 18:25
Děkuji za výborný recept, omáčka je skvělá a určitě jsem jí nedělala naposledy.
Stáňa
|7. 1. 2016 06:48
Omáčku jsem vařila včera, rodince hned zachutnala. Od řepy byla přirozeně nasládlá a kyselá smetana jí dochutila dokonale. Žádný cukr ani citron, který dávám do křenové omáčky nechyběl a chuť byla bez chybičky. Děkuji, tohle ráda zopakuji.