1/4 mléka odlijeme do hrníčku. 3/4 mléka svaříme, přidáme sůl, máslo a jemě postrouhaný křen. Pozor, aby se nám mléko nepřipalovalo. Do odloženého mléka rozkvedláme mouku. Přidáme do omáčky a vše ještě asi 10 minut za stálého míchání povaříme. Jakmile omáčka vychladne přidáme zakysanou smetanu a podle chuti citrón a cukr. Pokud bychom přidali zakysanou smetanu a citrón do horké omáčky, srazila by se. Po ochucení můžeme omáčku dle libosti ohřívat. Nejlépe chutná s knedlíkem a uzeným masíčkem.
Dneska jsme vařili s přítelem, jednoduchá a naprosto skvělá. Křen jsme do ní dali podle našich chutí, takže celý kořen (asi 20cm, netuším kolik vážil) a ještě jsme si nechali trochu čerstvě nastrouhaného na posypání omáčky na talíři. Budem vařit častěji, fakt super! Ani jsme neměli maso, jen vařejné vajíčko :)
Petra
|15. 2. 2015 14:07
moc vyborna omačka dneska jsem vařila a chutnala nam
miška
|2. 11. 2014 14:33
Je vážně výborná a strašně jednoduchá :) Já ji ještě dochucuji trochou octa, pak je prefektní :))
Vařila jsem už několikrát a vždy je výtečná. Minule si dal muž křenovku v restauraci a dával mi ji ochutnat s tím, že ta "moje" je mnohem lepší. A taky že ano ;-) A přitom je tak jednoduchá, nejsem žádná profikuchařka. Za sebe všem recept moc doporučuju!
Anna
|4. 9. 2012 22:32
Moc nám chutná, vařila jsem ji už dvakrát :) tentokrát jsem dala trochu víc křenu, příteli chutnala i tak :)