Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou, přidáme nadrobno nastrouhaný křen, ochutíme šťávou z citronu, přisladíme a osolíme podle chuti.
Prosím vás, (připomínkuji původní recept na"Křenovou omáčku"), poraďte mi někdo, jestli bude stačit přilít jen kýbl vývaru. Nikde nemohu najít jaké mám přidat množství. Děkuji vám
Ladislav
|15. 1. 2011 11:43
Uplatňuji jednodušší, ale stejně dobrý postup na křenovou omáčku.
Na dvě porce stačí:
Mléko 0,4 l přivedu k varu. Ve 12% smetaně /jeden kelimek 215g/ rozmíchám mouku a zaleju do
žhavého mléka. Za stálého míchání vařím na požadovanou hustotu. Přidám křen a dále nevařím.
Ctronovou šťávu nebo ocet přidávám do omáčky vychldlé na konzumní teplotu.Ostatní ingredience
cukr, sůl dle chuti.
Také dělám s uzeným masem a knedlíkem.Na talíři si ti otrlejší ještě omáčku posypou křenem :-)).
marie mateju
|15. 5. 2009 07:44
Já nevím,ale vy fakt převařujete křen?Tím se ničí chutˇa vitamíny.Jinak mandle jsou zajímavý a vyskoušínm to
Bohdan Ivičič
|14. 5. 2009 23:27
Tak já ji dělám tak, že na másle nechám zesklovatět cibuli, pak zasypu moukou, zaliju mlékem, přidám nastrouhaný křen, osolím opepřím, trochu cukru, muškatový oříšek. Nechám povařit a nakonec propasíruju přes jemné sítko a hotovo
Jana Chmelařová
|5. 7. 2007 15:16
Jen bych ch těla dodat: ať prřidáváte do jákéhokoliv pokrmu zakysanou smetanu a nechcete ,aby se vám omáčka,polévka cokoliv srazilo, přidejte pol. lžíci základního pokrmu do zakysané smetany.
Pavla
|29. 10. 2006 10:53
No a já dám vařit vodu se solí a pepřem, do vařící vmíchám šlehačku rozmíchanou s moukou - asi 2 vrchovaté lžíce, nechám zhoustnout za mírného vaření a přidám nastrouhaný křen, nechám asi 1 minutu vařit a je hotovo. Omáčka je dostatečně mastná, není třeba dělat zásmažku z másla. A k tomu uzené - to je jasné a dobré.
Šárka Tkáčová
|1. 9. 2006 08:53
Tak jsem nepochopila komentář Andrey M.Dělá omáčku jinak,než autor,udělá jíšku,ale pak tam opět dá mouku s mlékem.Já když dělám zásmažku,tak už nedávám zátřepku-mouku s tekutinou,leda že by to bylo neplánovaně řídké.
Robin
|1. 9. 2006 00:39
Můj kuchař do ní dává mandličky.
Michaela Jonasova
|11. 4. 2006 11:23
vyborny recept dekuji
Anonym
|10. 12. 2005 11:08
Já přidávám ještě nakonec hrstičku nasekaných mandlí, báječně se k omáčcce hodí...
Andrea M.
|27. 5. 2005 16:53
Já dělám omáčku trochu jinak:z másla a mouky připravím světlou jíšku,nechám chvíli vařit,osolím a přidám mouku rozmíchanou v 3/4l mléka.Až omáčka zhoustne,vše rozmixuji a přidám na jemno nastrouhaný křen,popř.přisolím.Podávám s knedlíkem a vařeným uzeným.To je mňamka!