g
měkký sýr
zrajici, napr.: Romadur, Hermelin, Brie
máslo
olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Čekanku omyjeme, odřežeme košťál a nakrájíme na tenké proužky, hrstku si ponecháme bokem na ozdobení porcí. Ze sýru odkrojíme okraje a nakrájíme na kostičky.
2
V hrnci necháme rozpustit kousek másla a lžíci oleje, přidáme na drobno nakrájené šalotky. Necháme zesklovatět, přidáme nepropláchnutou rýži a necháme ji osmahnout. Přilijeme víno, necháme odpařit a pak rýži zalijeme trochou vařícího vývaru, promícháme a za stálého míchání přidáváme po troškách horký vývar (vždy, když rýže zhoustne, přilijeme trochu vývaru). Zhruba po 10 minutách přidáme i nakrájenou čekanku, osolíme (pokud použijeme vývar z kostky tak nesolíme) a pokračujeme v mícháni a přilévání vývaru, dokud rýže není měkká a má krémovou konzistenci. Odstavíme z ohně, vmícháme sýr a lžíci másla, promícháme dokud se sýr nerozpustí. Necháme chvíli odpočinout a můžeme podávat. Porce zdobíme proužky syrové čekanky, případně můžeme ještě posypat strouhaným parmezánem.
3
Rizoto má specifickou, mírně nahořklou chuť čekanky.