Očistíme fenykly, nakrájíme na malé kousky. Do hrnce dáme trochu oleje a kousek másla, fenykl jemně orestujeme a přidáme rýži, taktéž orestujeme. Za stáleho míchání po troškách přiléváme vařící vývar (vždy, když rýže zhoustne, přilijeme trochu vývaru) a vaříme po dobu přibližně 15 minut, dokud rýže nezměkne a směs je krémové konzistence. Odstavíme z ohně, vsypeme parmezan a šunku, nakrájenou na malé kostičky, taktéž přidáme kousek másla, promícháme, necháme odpočinout pár minut a podáváme. Můžeme posypat sýrem a opepřit (samozřejme dospělým).
2
Spravně by měla být použita rýže Arborio, protože zrnka uvnitř zůstanou trochu tvrdá (risotto al dente), u našich dětí bych s ní neuspěla, osvědčila se Parboiled. Rýži neoplachujeme, protože obsaženy škrob přispěje ke krémové konzistenci.