Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubo nebo na nudličky a osmahneme na másle a zalejeme zeleninovým bujónem, přidáme nasekaný květák, bobkový list a celý pepř, dle potřeby dosolíme (pozor - bujón už je dost slaný). Povaříme do měkka.
2
Vyndáme bobkový list a vše umixujeme (i s pepřem). Přidáme šlehačku a vaříme ještě asi 10 minut, ochutíme zelenou petrželkou - doporučuji alespoň dvě hrstě.
3
Připravíme si krupicový sekanec: do misky dvě vajíčka, lžičku prášku do pečiva, krupici, sůl a zelenou petrželku, pořádně umícháme až vznikne tuhé těsto.
4
Polévkou lžíci vykrajujeme velké knedlíky, které dáme vařit do osolené vroucí vody (vaříme asi 10 minut). Po vychladnutí nasekáme nožem na kousky.
5
Do hlubokého talíře nalijeme polévku, nasypeme sekance a posypeme strouhaným sýrem.