Nakrájený pórek a brambory uvaříme v menším množství vody do měkka. Rozmixujeme, naředíme vodou na požadovanou hustotu a ochutíme solí a pepřem. Uvedeme do varu a vhodíme jednu bramboru nakrájenou na malé kostičky a trochu pórku z jemnější bílé části. Po uvaření přidáme trochu smetany.
2
V původním receptu Jiřího Datla Novotného byla ještě šunka, ale já jí nedávám. Polévka je výborná i bez ní.
udělala jsem k tomu krutonky a bylo to výborné... i příteli a bráchovi chutnalo (z čehož jsem měla obavy)... krásně jemná, chuťově decentní... možná bych příště zkusila dát i trochu libečku a rozmixovat ho spolu s pórkem...
Rychlá, snadná, levná, zdravá a hlavně moc dobrá :-) pórek jsem nejdřív podusila trochu na másle s půlkou cibule a pak zalila vodou a přihodila brambory. Vařit je lepší jen v takovém množství vody, aby bylo všechno ponořené, později můžete polévku naředit. Vařila jsem ze zakysanky a bez pepře. Mouka je zbytečná, ale chápu, že většina lidí to má tak nějak zautomatizované a jak se říká starého psa novým kouskům nenaučíš. U krémových zeleninových polévek jsem se naučila používat na zahuštění bramboru a smetanu. A někdy ani ta brambora není nutná.
Di
|9. 2. 2014 10:27
Eloizo, zasmažená mouka je úplně zbytečná stejně jako bujónová kostka. Rozmixovaná zelenina a brambory polévku krásně zahustí a jemnou chuť není potřeba kazit glutamáty (nejsem proti bujónovým kostkám a priori, ale tady jí opravdu není třeba). :-\ Když dáte dostatek pórku, polévka rozhodně nebude bez chuti!
uvařila jsem brambory zvlášť, pórek podusila na másle, přidala lžíci hladké mouky a lehce zasmažila a zalila uvařenými bramborami i s vodou, přidala kostku bujonu, pak rozmixovala a až na talíři zalila trochou smetany,. Byla vynikající, nikdy jsem krémovou nevařila a byla jsem opravdu výsledkem nadšena.
Včera jsem ji dělala k obědu, a byla moc dobrá :-P Jen jsem tam nalila asi trošku víc smetany a byla dost do bíla...chtělo by to přidat tam něco barevného :-P
dravím , polévka je ještě lepší když suroviny nevaříte ve vodě ale usmažíte si na másle mouku a pak přidáte všechny suroviny. Pak je ještě lepší. ;-)
Šárka Rudlová
|9. 1. 2010 12:14
Podávala jsem se sýrem a opečenou vekou, moc dobré.
Monika Stochlova
|27. 2. 2009 14:24
dnes jsem dělala a je dobrá.Jen jsem vše rozmixovala a na talíři ozdobila pažitkou.
Michelle Hulinorová
|16. 7. 2008 16:49
jye to fakt good
Alexandra Daňková
|1. 4. 2008 13:16
právě jsem dodělala a je moc dobrá. Dala jsem tam i tu šunku, ale měla jsem jen kuřecí a její chuť v polévce není moc cítit, takže pokud tam někdo chce maso, tak bych tam dala něco výraznějšího. Ale i tak mo dobrá a hlavně jednoduchá a může ji i můj roční syn
Anonym
|4. 12. 2006 23:12
Tak mě napadá, co takhle to navrch posypat ještě trochou strouhaného nebo na kostičky nakrájeného tvrdého sýra a čerstvou natí?