• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Napište svůj komentář k receptu

Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g potoční rak (čerstvé)
    • 1,50
      l rybí vývar
    • 100
      g máslo
    • 1
      ks cibule (malá)
    • 40
      g mrkev
    • 30
      g mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      špetka cayenský pepř
    • 3
      snítka tymián
    • 1
      ks rajče
    • 40
      ml brandy
  • Na račí knedlíčky
    • 40
      g máslo (račí)
    • 3
      ks vejce (velikost M)
    • strouhanka (ze dvou housek)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte okapat. Vyloupejte maso z klepet a ocásků a uložte do chladu. Vývar uchovejte. Po odtržení ocásků vyjměte z krunýřů žluč, která je těsně za hlavou. Krunýře potom propláchněte studenou vodou a nechte oschnout – nejlépe na plechu v troubě. Potom je co nejlépe rozdrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte drcené krunýře a krátce osmažte. Zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut, sceďte a dejte vychladit. Pak seberte z povrchu ztuhlé račí máslo. Vývar opět uchovejte.
2
V kastrolu ohřejte polovinu račího másla, přimíchejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a krátce osmažte. Zasypte moukou, osmažte, přimíchejte papriku a zalijte zbylým vývarem a navíc 500 ml vody. Rozšlehejte a přiveďte k varu. Přidejte koření, tymián, pokrájené rajče, osolte a asi 40 minut nechte zvolna vařit. Polévku sceďte, vložte do ní pokrájené maso z klepet a ocásků. Přimíchejte brandy a prohřejte. Rozdělte do talířů, doplňte knedlíčky a ozdobte snítkou kopru. Knedlíčky připravte následovně. Máslo vyšlehejte se třemi žloutky. Ze 2 bílků se solí ušlehejte sníh a postupně ho vmíchejte se strouhankou do žloutků. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. V kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těstíčko rozválejte na pomoučněném válu na 2 válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na špalíčky, vytvarujte do tvaru knedlíčků a zvolna vařte asi 5 minut. Sceďte, nechte okapat a vložte do polévky.
3
----
4
Raky říčními či potočními se Češi živili po staletí. Až do 70. let 19. století, kdy stihla populaci těchto korýšů pohroma zvaná račí mor. V současnosti je už situace lepší, ale zatím bohužel ne natolik, abyste si mohli běžně zkusit připravit některou z lahůdek z těchto korýšů, kterých jsou dobové kuchařky plné...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 30. 3. 2015 22:40

    Ja som račiu polievku jedla, recept neviem keďže to bolo v reštaurácií, ale bola to rozhodne jedna z najlahodnejších vecí aké som kedy ochutnala

  • Jůlina | 22. 2. 2012 10:51

    K čemu je dobré zveřejňovat recepty,. které se možná používaly před 100 lety, ale nyní jsou raci chránění!!! Stejná rozmařilost, jako např. argentinská svíčková. Já ke štěstí nepotřebuju jíst ani ohrožené živočichy, ani maso, které sem putuje letadlem přes půlku zeměkoule ! :-X

  • Dvořáková | 20. 10. 2011 14:09

    To snad nemyslíte vážně. Raků je tak málo. To bych si netroufla takový recept zveřejnit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brandy Cayenský pepř Cibule Máslo Mouka Mrkev Paprika - sladká Pepř celý Potoční rak Rajče Rybí vývar Strouhanka Sůl Tymián Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krůtí stehna se zeleninou

Krůtí stehna se zeleninou

Výborná ořechová bábovka

Výborná ořechová bábovka

Květák s kakaem

Květák s kakaem

Bramborové pyré s brokolicí

Bramborové pyré s brokolicí

Zeleninovo-ovocný salát s dresingem

Zeleninovo-ovocný salát s dresingem

Vepřové kotlety se špekáčkem

Vepřové kotlety se špekáčkem

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Mangovo-banánové smoothie

Mangovo-banánové smoothie

Hrášková polévka se šunkou

Hrášková polévka se šunkou

Doporučujeme

90 minut
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně

Dokonale šťavnatá vepřová pečeně

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

61
Pivní výpečky s bramborovými noky
Pivní výpečky s…
56
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…
40
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
30
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
27
Jarní salát (nejen) se sýrem
Jarní salát (nejen) se…

Zajímavé články

Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu, od polévky až po moučník!
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné…
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
AHA.cz Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Nemocnice na kraji města: Neuvěříte, čím legendární seriál naštval opravdové doktory!

Nemocnice na kraji města: Neuvěříte, čím legendární seriál naštval opravdové doktory!

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Rudolf Hrušínský (79): 25 let tajil rozchod s manželkou! S kým teď žije?

Rudolf Hrušínský (79): 25 let tajil rozchod s manželkou! S kým teď žije?

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Čtyři kouzelná slova, která změní váš život. Tahle používejte každý den

Čtyři kouzelná slova, která změní váš život. Tahle používejte každý den

Další doporučené recepty:

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Krémová polévka z barevné čočky,…
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z topinambur
Krémová polévka z topinambur
Krémová pórková polévka
Krémová pórková polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact