Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila.
2
Až cibulková jíška začne vonět, zalijeme ji zeleninovým vývarem, sójovým mlékem (či jinou alternativou mléka nebo obyčejným mlékem) a necháme vařit.
3
Přidáme očištěný a na růžičky rozebraný květák. Zakryté vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Po dovaření vše rozmixujeme na hladký krém, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a opět chviličku povaříme.
4
Před podáváním polévku bohatě posypeme petrželkovou natí.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Saaarka
|13. 3. 2014 10:27
Taktéž varuji před používáním margarínů, opravdu nejsou obecně vůbec zdravé a navíc ještě na nich vařit? Vždyť to musí příšerně prskat, jak jsou plné vody. Pokud nechcete či nemůžete používat máslo (vegani) pořád zbývá kvalitní rostlinný olej.
Cibulku jsem dělala na sádle, přidala normální polotučné mléko a zahustila kukuřičným škrobem a byla výborná :-)
Jana
|5. 5. 2012 17:19
nelze upřednostnovat zdravou výživu a přitom jíst margaríny - fuj, takže já jsem použila:
normální hladkou mouku, máslo - prý je bio psali na obalu, dále květák, rozhodně ne mléko - ale kvalitní smetanu... pak je to fakt dobré :-))
Dělala jsem polévku stejně, ale z klasických surovin, máslo, hladká mouka, kravské mléko a místo vývaru jen z vody. Polévka byla i takto výborná. Doporučuji ale nechat před mixováním pár růžiček květáku bokem a dát pak zpět do polévky vcelku. A petrželku bych nevynechávala, dá polévce tu "správnou" chuť:) Dávám 1 a přidávám foto
Martina
|16. 11. 2010 13:26
Polévka je opravdu výborná, jen jsem před podáváním posypala strouhaným parmezánem a osmaženými kostkami chleba.
michaela ozdogan schafferova
|30. 11. 2008 19:50
Polevka je opravdu moc dobra, jen vas varuji pred smazenim na margarinech, opravdu to neni zdravi prospesne. Mnohem snadneji se prepali nez napr. kvalitni veprove sadlo a vznikaji rakovinotvorne latky.
Kveta
|19. 12. 2007 08:24
Velice chutna polevka. Dekuji za vyborny recept.
Anonym
|14. 10. 2007 13:47
Moc dobré, i když jsme neochutnali finální verzi. Nechala jsem polévku před rozmixováním vychladnout, ale než se tak stalo, stihla zmizet :)