Do většího hrnce dáme máslo nebo jakýkoliv jiný tuk, osmahneme cibulku a zaprášíme moukou - připravíme světlou jíšku. Mezitím si nakrájíme polévkovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kedluben,česnek a nať z petržele - k dostání ve všech supermarketech už namícháné, zabalené) a dýni.
2
K jíšce přidáme veškerou zeleninu, krátce osmahneme, přilijeme vodu (předem přejítou varem ve varné konvici, je to rychlejší), aby byla zelenina ponořená, přidáme zeleninový bujón (kdo má rád) nebo osolíme a vaříme doměkka.
3
Nať z petržele přidávám až úplně nakonec, aby se chuť nevyvařila. Rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci. Pokud je dýně zralá, polévku zahustí sama, jinak přidáme jednu až dvě nastrouhané brambory. Polévku dochutíme solí, pepřem a octem, jelikož je dýně většinou dost sladká. Pro zjemnění můžete přidat smetanu, ale není potřeba. Pokud nemáme dýni, používám brokolici nebo cuketu, postup stejný, jen nepřidávám ocet.
4
Podávám s osmaženým hráškem a polévka se u nás jí i třikrát denně :-)))