Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na másle s olejem orestujte doměkka. Česnek oloupejte, zbavte klíčků a prolisujte do misky. K cibuli přidejte připravený česnek, čerstvý tymián bez stonků a opékejte asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. Nesmí se ale připálit, jinak zhořkne.
Takhle připravenou směs zalijte vývarem, přidejte oloupané, na menší kostky nakrájené brambory a sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni vařte asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Obsah hrnce přendejte do mixéru a rozmixujte do jemné konzistence. Podle potřeby přidávejte mléko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci.
3
Na závěr polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi, nakrájejte si pečivo na kostičky a opečte dozlatova na másle. Na závěr dozdobte nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.