Brokolici rozeberte na růžičky, košťál oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno, brambory na malé kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte.
Cibuli zpěňte v hrnci na lžíci oleje, po pár minutách přidejte brokolici a brambory, 1 až 2 minuty restujte. Poté odložte trochu brokolice, obsah hrnce zalijte vývarem tak, aby byla zelenina sotva ponořená (neměla by plava) a vařte vše doměkka, asi 10 minut. Na poslední dvě minuty varu přidejte česnek.
Poté obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Polévku dochuťte solí, pepřem a zjemněte několika lžícemi zakysané smetany. Na pánvi na lžičce oleje orestujte dýňová semínka a sezam. Restujte, dokud semínka nezačnou pukat. Orestovanými semínky posypte porce polévky, přidejte brokolici, po lžíci za smetany, zakápněte olivovým olejem a dozdobte mikrobylinami.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)