Cibuli nakrájejte najemno. Kapustičky nakrájejte na čtvrtiny, celer na kousky. Část másla rozpusťte ve větším hrnci a zpěňte na něm cibuli. Přidejte kapustičky s celerem a opékejte je, dokud nezačnou zlátnout. Trochu celeru vyjměte a zeleninu zalijte vroucím vývarem asi 2 cm nad její úroveň.
2
Vařte asi 15 minut doměkka. Část měkké zeleniny odeberte ještě před dovařením na ozdobu. Přidejte smetanu a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Nechte krátce projít varem.
3
Mezitím odebranou zeleninu orestujte na troše másla dozlatova i s žampiony nakrájenými na plátky, nakonec promíchejte s celerovými lístky. Polévku podávejte ozdobenou opečenou zeleninou s houbami a s jehněčími špízy.