ks
brambory
dva velké nebo čtyři malé, musí být menší než ředkve
1
ks
cibule
velká
1
l
vývar
nebo voda s bujonem
1
ks
smetana
1
špetka
pepř mletý
sůl
cukr
petrželová nať
líbeček
2
dl
bílé víno
2
stroužek
česnek
1
lžička
limetková šťáva
1
špetka
kmín
Postup přípravy receptu
1
V hrnci osmahneme na oleji na kostky pokrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, přisypeme na kostky nakrájené bílé ředkve a krátce orestujeme.
2
Mezitím si oškrabeme brambory a na podobně velké kostky je pokrájené přisypeme ke směsi do hrnce. Zalijeme vývarem (aby bylo vše ponořené, ale příliš vody navíc už nepřiléváme, abychom nemuseli dohušťovat moukou) nebo vodou s bujonem, přidáme lžíci cukru, špetku kmínu, sůl, pepř, přilijeme bílé víno, přisypeme zelené koření a povaříme. Vezmeme si tyčový mixér, těsně před mixováním přidáme do hrnce dva stroužky česneku. Umixujeme dohladka.
Vypneme sporák a do nevařící se polévky přidáme lžičku limetkové šťávy a smetanu. Někde stranou si při celém procesu osmažíme krutonky z pečiva, nazdobíme a podáváme. Je to brutálně dobrý.