Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.
2
Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.
3
Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
mirka
|7. 8. 2013 16:40
ubrala som cukru, aj tak bol dostatocne sladky, ta citronova poleva doda sviezost. Aj ked skoro vobec nepeciem podaril sa a ponukla som ho moj medzinarodnym hostom..chutil!!! dikes
Pekla jsem na plechu, takže jsem měla cca 1cm, ale i tak byl výtečný. Z komentářů jsem použila do drobenkového těsta prášek do pečiva, na posypání nechala jen trošku. Do pudingu jsem dávala rynglový kompot. Ryngle byly měkké, takže se tam skoro "rozpustily". A máku jsem vsypala cca 100g. Příště zkusím dát klidně i víc.
Koláč chutnal výtečně. Taková lehká svačinka do parného dne! Ideální!
tibor
|8. 1. 2012 07:50
nejhorsi kalac jsem nejedl zadne testo samej mak
ELA
|9. 5. 2007 09:54
dámy, pravda je, že jsem dala do těsta míň tuku a přidala 1/2 prášku do pečiva (tak nějak automaticky, do drobenkových těst jej vždy přidávám)- těsto bylo senzační.také máku jsme dala sotva 250g
Hospodyňka
|9. 5. 2007 08:48
No já bych potvrdila zkušenosti paní Bublové, spodní těsto bylo do druhého dne úplně mokré a taky dost mastné, chuť koláče dobrá, ale toho máku je na moje gusto strašně moc. Protože nejsem zrovna makový fanatik, ke koláči už se asi nevrátím.
ELA .
|7. 5. 2007 09:05
tady je třetí hodnocení ;o). naprostá lahoda, dala jsem do těsta i náplně míň cukru a použila bezva sladkokyselý angreštový kompot..na polevu jsem utřela cukr právě se slitou kompotovou šťávou
Helena Štolbová
|6. 5. 2007 16:53
Autorka receptu děkuje dobré duši, že přidala foto - je špičkové! Jen mě mrzí hodnocení receptu. Taková dobrota a dosud jen 2 hodnocení. Paní Jano G. Pokud byl ten váš koláč velmi mokrý, byl pravděpodobně nedopečený. Peče se zvolna, horkovzduchem kolem 150.
Hana Rožníčková
|2. 5. 2007 19:36
Zito, také na to pokukuju, ale musím obstarat mák a pak to určitě zkusím.
zita matejkova
|2. 5. 2007 18:46
Je to obdoba "Makové řezy III" jsou vynikající,toto jdu zkusit.
Hana Rožníčková
|2. 5. 2007 13:04
Jitko, výška 3cm je myšlena celková, né jen na těsto.
Jitka Bublová
|2. 5. 2007 12:39
O víkendu jsem pekla s malými úpravami. Máku jsem dala pouze 200 g a bohatě to stačilo, příště dám i méně. Těsto bylo velmi nízké (kdeže 3 cm! - a to jsem dala 2/3 do formy a pouze 1/3 navrch) a připadalo mi mastné, do druhého dne mokré. Místo mandarínek jsem použila meruňky, které jsem nakladla na makovou náplň, na to drobenku. Jinak ovšem luxusní záležitost, opravdu velmi dobrý, i rodině chutnal, zařazuji do oblíbených. Příště jen použiji klasické křehké těsto s krátkým předpečením a určitě znovu meruňkový kompot, kombinace s mákem byla vynikající. Děkuji za výborný recept.
Verbenka
|29. 4. 2007 18:01
Pro milovníky máku opravdu vynikající koláč ! Ubrala jsem akorát trochu cukru jak do drobenky, tak do náplně. Příště vyzkouším přidat místo mandarinek meruňky, budou určitě výraznější. Ale každopádně je to rychlý a dobrý koláč.Pro Irenu: bez maku lze také, dělám puding z 1 l mléka a 2 sáčků, povrch pokladu hustě ovocem a posypu drobenkou.
Jani
|27. 4. 2007 21:21
No ja bych rekla ze makovy kolac bez maku neni uplne to ono..
Irena Klasová
|27. 4. 2007 13:58
A ten mák tam musí být? Šlo by to i bez máku? Děkuji
Jana G
|27. 4. 2007 13:47
Vcera som tento kolac urobila, ale bola som sklamana. Pre mna bol velmi mokry.
Pat a Mat
|27. 4. 2007 08:45
Jako milovník máku, dnes jdu nato. To musí býr paráda.
Modra.Dobra Dobra
|26. 4. 2007 20:25
To bude jak říká syn-Luxusní:-))
Hana Rožníčková
|26. 4. 2007 08:55
Tak tohle bude pro milovníky máku dobrota. Jelikož mám formu menší, tak to zkusím ( nevím kdy, v řadě čeká spoustu dobrot ) v normálním plechu.