• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Napište svůj komentář k receptu

Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 39
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 150
      g máslo
    • 1
      ks žloutek
  • Náplň
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 750
      ml mléko
    • 150
      g cukr krupice
    • 300
      g mák mletý
    • 1
      ks kompotované mandarinky
    • 1
      ks bílek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.
2
Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.
3
Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křehký rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč

Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou

Křehký jablkový koláč s meruňkovou…

Křehký koláč s kaštanovým pyré

Křehký koláč s kaštanovým pyré

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mirka | 7. 8. 2013 16:40

    ubrala som cukru, aj tak bol dostatocne sladky, ta citronova poleva doda sviezost. Aj ked skoro vobec nepeciem podaril sa a ponukla som ho moj medzinarodnym hostom..chutil!!! dikes

  • krepa | 20. 4. 2013 14:14

    NO, A PRÁVĚ TO JE SKVĚLÉ :-[

  • JARKA1287 | 8. 2. 2013 17:01

    Dnes som tento úžasný koláčik piekla a už musím schovať plech, lebo ho stále jem a jem a jem...Ďakujem za recept, makové koláče zbožňujem.

  • viera | 26. 11. 2012 13:38

    znamenitý :-[

  • jmuell1 | 17. 8. 2012 19:23

    Pekla jsem na plechu, takže jsem měla cca 1cm, ale i tak byl výtečný. Z komentářů jsem použila do drobenkového těsta prášek do pečiva, na posypání nechala jen trošku. Do pudingu jsem dávala rynglový kompot. Ryngle byly měkké, takže se tam skoro "rozpustily". A máku jsem vsypala cca 100g. Příště zkusím dát klidně i víc. Koláč chutnal výtečně. Taková lehká svačinka do parného dne! Ideální!

  • tibor | 8. 1. 2012 07:50

    nejhorsi kalac jsem nejedl zadne testo samej mak

  • ELA | 9. 5. 2007 09:54

    dámy, pravda je, že jsem dala do těsta míň tuku a přidala 1/2 prášku do pečiva (tak nějak automaticky, do drobenkových těst jej vždy přidávám)- těsto bylo senzační.také máku jsme dala sotva 250g

  • Hospodyňka | 9. 5. 2007 08:48

    No já bych potvrdila zkušenosti paní Bublové, spodní těsto bylo do druhého dne úplně mokré a taky dost mastné, chuť koláče dobrá, ale toho máku je na moje gusto strašně moc. Protože nejsem zrovna makový fanatik, ke koláči už se asi nevrátím.

  • ELA . | 7. 5. 2007 09:05

    tady je třetí hodnocení ;o). naprostá lahoda, dala jsem do těsta i náplně míň cukru a použila bezva sladkokyselý angreštový kompot..na polevu jsem utřela cukr právě se slitou kompotovou šťávou

  • Helena Štolbová | 6. 5. 2007 16:53

    Autorka receptu děkuje dobré duši, že přidala foto - je špičkové! Jen mě mrzí hodnocení receptu. Taková dobrota a dosud jen 2 hodnocení. Paní Jano G. Pokud byl ten váš koláč velmi mokrý, byl pravděpodobně nedopečený. Peče se zvolna, horkovzduchem kolem 150.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 19:36

    Zito, také na to pokukuju, ale musím obstarat mák a pak to určitě zkusím.

  • zita matejkova | 2. 5. 2007 18:46

    Je to obdoba "Makové řezy III" jsou vynikající,toto jdu zkusit.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 13:04

    Jitko, výška 3cm je myšlena celková, né jen na těsto.

  • Jitka Bublová | 2. 5. 2007 12:39

    O víkendu jsem pekla s malými úpravami. Máku jsem dala pouze 200 g a bohatě to stačilo, příště dám i méně. Těsto bylo velmi nízké (kdeže 3 cm! - a to jsem dala 2/3 do formy a pouze 1/3 navrch) a připadalo mi mastné, do druhého dne mokré. Místo mandarínek jsem použila meruňky, které jsem nakladla na makovou náplň, na to drobenku. Jinak ovšem luxusní záležitost, opravdu velmi dobrý, i rodině chutnal, zařazuji do oblíbených. Příště jen použiji klasické křehké těsto s krátkým předpečením a určitě znovu meruňkový kompot, kombinace s mákem byla vynikající. Děkuji za výborný recept.

  • Verbenka | 29. 4. 2007 18:01

    Pro milovníky máku opravdu vynikající koláč ! Ubrala jsem akorát trochu cukru jak do drobenky, tak do náplně. Příště vyzkouším přidat místo mandarinek meruňky, budou určitě výraznější. Ale každopádně je to rychlý a dobrý koláč.Pro Irenu: bez maku lze také, dělám puding z 1 l mléka a 2 sáčků, povrch pokladu hustě ovocem a posypu drobenkou.

  • Jani | 27. 4. 2007 21:21

    No ja bych rekla ze makovy kolac bez maku neni uplne to ono..

  • Irena Klasová | 27. 4. 2007 13:58

    A ten mák tam musí být? Šlo by to i bez máku? Děkuji

  • Jana G | 27. 4. 2007 13:47

    Vcera som tento kolac urobila, ale bola som sklamana. Pre mna bol velmi mokry.

  • Pat a Mat | 27. 4. 2007 08:45

    Jako milovník máku, dnes jdu nato. To musí býr paráda.

  • Modra.Dobra Dobra | 26. 4. 2007 20:25

    To bude jak říká syn-Luxusní:-))

  • Hana Rožníčková | 26. 4. 2007 08:55

    Tak tohle bude pro milovníky máku dobrota. Jelikož mám formu menší, tak to zkusím ( nevím kdy, v řadě čeká spoustu dobrot ) v normálním plechu.

  • Anonym | 26. 4. 2007 08:53

    To bude mňamka ! J.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová šťáva Cukr krupice Kompotované mandarinky Mák mletý Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový cukr Vanilkový pudink Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Zdravější marokánky

Zdravější marokánky

Pečený kapr

Pečený kapr

Broskvové řezy

Broskvové řezy

Domácí pizza I.

Domácí pizza I.

Zapečené brambory se špenátem a houbami

Zapečené brambory se špenátem a…

"Řepáky" bramboráky z červené řepy

"Řepáky" bramboráky z červené řepy

Bramboráky (křupavé)

Bramboráky (křupavé)

Cuketová směs s uzeninou

Cuketová směs s uzeninou

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

89
Jednoduchá kávová roláda
Jednoduchá kávová roláda
71
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
70
Kuřecí polévka s droby a quinoou
Kuřecí polévka s droby a…
63
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
31
Marinované cukety s citronovým tvarohem
Marinované cukety s…

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Další doporučené recepty:

Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou náplní
Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou…
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký rebarborový koláč
Křehký rebarborový koláč
Křemešové řezy
Křemešové řezy
Křenová majonéza
Křenová majonéza
Křenová omáčka
Křenová omáčka
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact