• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Napište svůj komentář k receptu

Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 39
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 150
      g máslo
    • 1
      ks žloutek
  • Náplň
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 750
      ml mléko
    • 150
      g cukr krupice
    • 300
      g mák mletý
    • 1
      ks kompotované mandarinky
    • 1
      ks bílek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.
2
Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.
3
Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křehký rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč

Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou

Křehký jablkový koláč s meruňkovou…

Křehký koláč s kaštanovým pyré

Křehký koláč s kaštanovým pyré

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mirka | 7. 8. 2013 16:40

    ubrala som cukru, aj tak bol dostatocne sladky, ta citronova poleva doda sviezost. Aj ked skoro vobec nepeciem podaril sa a ponukla som ho moj medzinarodnym hostom..chutil!!! dikes

  • krepa | 20. 4. 2013 14:14

    NO, A PRÁVĚ TO JE SKVĚLÉ :-[

  • JARKA1287 | 8. 2. 2013 17:01

    Dnes som tento úžasný koláčik piekla a už musím schovať plech, lebo ho stále jem a jem a jem...Ďakujem za recept, makové koláče zbožňujem.

  • viera | 26. 11. 2012 13:38

    znamenitý :-[

  • jmuell1 | 17. 8. 2012 19:23

    Pekla jsem na plechu, takže jsem měla cca 1cm, ale i tak byl výtečný. Z komentářů jsem použila do drobenkového těsta prášek do pečiva, na posypání nechala jen trošku. Do pudingu jsem dávala rynglový kompot. Ryngle byly měkké, takže se tam skoro "rozpustily". A máku jsem vsypala cca 100g. Příště zkusím dát klidně i víc. Koláč chutnal výtečně. Taková lehká svačinka do parného dne! Ideální!

  • tibor | 8. 1. 2012 07:50

    nejhorsi kalac jsem nejedl zadne testo samej mak

  • ELA | 9. 5. 2007 09:54

    dámy, pravda je, že jsem dala do těsta míň tuku a přidala 1/2 prášku do pečiva (tak nějak automaticky, do drobenkových těst jej vždy přidávám)- těsto bylo senzační.také máku jsme dala sotva 250g

  • Hospodyňka | 9. 5. 2007 08:48

    No já bych potvrdila zkušenosti paní Bublové, spodní těsto bylo do druhého dne úplně mokré a taky dost mastné, chuť koláče dobrá, ale toho máku je na moje gusto strašně moc. Protože nejsem zrovna makový fanatik, ke koláči už se asi nevrátím.

  • ELA . | 7. 5. 2007 09:05

    tady je třetí hodnocení ;o). naprostá lahoda, dala jsem do těsta i náplně míň cukru a použila bezva sladkokyselý angreštový kompot..na polevu jsem utřela cukr právě se slitou kompotovou šťávou

  • Helena Štolbová | 6. 5. 2007 16:53

    Autorka receptu děkuje dobré duši, že přidala foto - je špičkové! Jen mě mrzí hodnocení receptu. Taková dobrota a dosud jen 2 hodnocení. Paní Jano G. Pokud byl ten váš koláč velmi mokrý, byl pravděpodobně nedopečený. Peče se zvolna, horkovzduchem kolem 150.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 19:36

    Zito, také na to pokukuju, ale musím obstarat mák a pak to určitě zkusím.

  • zita matejkova | 2. 5. 2007 18:46

    Je to obdoba "Makové řezy III" jsou vynikající,toto jdu zkusit.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 13:04

    Jitko, výška 3cm je myšlena celková, né jen na těsto.

  • Jitka Bublová | 2. 5. 2007 12:39

    O víkendu jsem pekla s malými úpravami. Máku jsem dala pouze 200 g a bohatě to stačilo, příště dám i méně. Těsto bylo velmi nízké (kdeže 3 cm! - a to jsem dala 2/3 do formy a pouze 1/3 navrch) a připadalo mi mastné, do druhého dne mokré. Místo mandarínek jsem použila meruňky, které jsem nakladla na makovou náplň, na to drobenku. Jinak ovšem luxusní záležitost, opravdu velmi dobrý, i rodině chutnal, zařazuji do oblíbených. Příště jen použiji klasické křehké těsto s krátkým předpečením a určitě znovu meruňkový kompot, kombinace s mákem byla vynikající. Děkuji za výborný recept.

  • Verbenka | 29. 4. 2007 18:01

    Pro milovníky máku opravdu vynikající koláč ! Ubrala jsem akorát trochu cukru jak do drobenky, tak do náplně. Příště vyzkouším přidat místo mandarinek meruňky, budou určitě výraznější. Ale každopádně je to rychlý a dobrý koláč.Pro Irenu: bez maku lze také, dělám puding z 1 l mléka a 2 sáčků, povrch pokladu hustě ovocem a posypu drobenkou.

  • Jani | 27. 4. 2007 21:21

    No ja bych rekla ze makovy kolac bez maku neni uplne to ono..

  • Irena Klasová | 27. 4. 2007 13:58

    A ten mák tam musí být? Šlo by to i bez máku? Děkuji

  • Jana G | 27. 4. 2007 13:47

    Vcera som tento kolac urobila, ale bola som sklamana. Pre mna bol velmi mokry.

  • Pat a Mat | 27. 4. 2007 08:45

    Jako milovník máku, dnes jdu nato. To musí býr paráda.

  • Modra.Dobra Dobra | 26. 4. 2007 20:25

    To bude jak říká syn-Luxusní:-))

  • Hana Rožníčková | 26. 4. 2007 08:55

    Tak tohle bude pro milovníky máku dobrota. Jelikož mám formu menší, tak to zkusím ( nevím kdy, v řadě čeká spoustu dobrot ) v normálním plechu.

  • Anonym | 26. 4. 2007 08:53

    To bude mňamka ! J.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová šťáva Cukr krupice Kompotované mandarinky Mák mletý Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový cukr Vanilkový pudink Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí chléb s pivem

Domácí chléb s pivem

Slané sýrové tyčinky

Slané sýrové tyčinky

Mandlové hrudky - nepečené

Mandlové hrudky - nepečené

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s tvarohem a jablky

Autíčka k snídani

Autíčka k snídani

Narozeninový sváteční dort

Narozeninový sváteční dort

Francouzský citronový koláč - Tarte au citron

Francouzský citronový koláč - Tarte…

Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

Barevný paprikový salát s cibulí -…

Gratinovaná brokolice

Gratinovaná brokolice

Doporučujeme

40 minut
Risotto se špenátem a bylinkami

Risotto se špenátem a bylinkami

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

761
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
102
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
102
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
55
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
38
Sladká vaječná roláda Švýcarka
Sladká vaječná roláda…

Zajímavé články

Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Blesk.cz Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou náplní
Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou…
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký rebarborový koláč
Křehký rebarborový koláč
Křemešové řezy
Křemešové řezy
Křenová majonéza
Křenová majonéza
Křenová omáčka
Křenová omáčka
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact