lžíce
rybízová marmeláda
(džem) nebo višňová, meruňková... 4 -
Postup přípravy receptu
1
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme máslo se žloutkem a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout asi půl hodiny. Z těsta odebereme čtvrtinu na těsta na mřížku. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím dortovou formu (trochu i do okrajů) s průměrem cca 25 cm nebo těsto do formy vmačkáme dlaněmi. Těsto potřeme silnější vrstvou pikantního džemu (nebo marmeládou).
2
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum (vodu), ořechy a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Pak náplň nalijeme na džemem potřené těsto, poklademe slabými válečky z odebraného těsta a dáme péct do předehřáté trouby na cca 160 - 170 stupňů dozlatova.
3
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme.
4
Na focení došlo bohužel už pozdě, když už byl dort skoro snědený, takže příště dopošlu fotky i s postupem.
5
Mřížku dělat nemusíme a těsto můžeme na dno formy vmačkat všechno.
Je vynikající, i když jsem zapomněla na marmeládu. :) Nevadí i tak je super :)
Hájková
|2. 1. 2017 08:13
Vynikající! Určitě doporučuji. Ořechové těsto je krásně nadýchané a marmeláda výborně doplnila chuť lineckého i ořechového těsta. Včera, když jsme ho jedli, byl křehčí, dnes je zvlhlejší od marmelády, ale vynikající stejně. Děkuji za recept.