Do mísy prosejte mouku s oběma cukry a solí. Pak do mouky nastrouhejte na hrubém struhadle dobře vychlazené máslo. Přidejte žloutky a rychle zpracujte hladké těsto – nepřepracujte ho. Když nedrží pohromadě, přidejte pár lžic ledové vody. Těsto hned rozválejte a přeneste do koláčové formy vymazané máslem. Urovnejte, přimáčkněte a přebytečné těsto na okrajích odřízněte.
Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pak formu vyloženou těstem vložte na 20 minut do ledničky.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a koláč upečte dozlatova, 20–25 minut. Nechte ho úplně vychladnout.
3
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Za stálého míchání ho nechte vychladnout ve studené vodní lázni. Do vlažného pudinku přidejte máslo nakrájené na kousky a vanilkovou esenci a ušlehejte hladký krém.
Dochuťte tuzemákem. Krém rozetřete na korpus a koláč dejte vychladit do ledničky.
Hrušky oloupejte a vykrojte jádřince. Vložte je do lázně z 500 ml vody, citronové šťávy a cukru. Přiveďte k varu a povařte do poloměkka, asi 5 minut, ale záleží na zralosti hrušek. Vypněte sporák a hrušky nechte v nálevu vychladnout. Pak je rozestavte na koláč, pokapejte sirupem a posypejte praženými mandlovými lupínky.