kg
kaštany
jedle, 1 kg v syrovem stavu neuvarene, po uvareni a oloupani 480 g
80
g
hnědý cukr
200
ml
smetana ke šlehání
2
lžička
kakao
1
ks
bílek
4
lžíce
pomerančová marmeláda
pripadne jina pikantni marmelada
40
ml
likér
Grappa, pripadne vodka
Testo
150
g
hladká mouka
150
g
polohrubá mouka
170
g
máslo
60
g
cukr krupice
1
ks
vejce
1
ks
žloutek
1
lžička
prášek do pečiva
Postup přípravy receptu
1
Z uvedených surovin (plus špetka soli) vypracujeme hladké těsto, zabalíme a dáme do lednice na minimálně 30 minut.
2
Kaštany uvaříme po dobu 30 minut a více, musí být hodně měkké. Ještě teplé oloupeme (hrubou i tenkou slupku). Vložíme do mixéru, přidáme cukr, grappu, bílek, šlehačku, kakao a rozmixujeme do hladkého krému - pyré.
3
Z těsta si odebereme malou část na pozdější zdobení. Větší část těsta vyválíme na pečícím papíře. I s papírem přeneseme do koláčové formy (28 cm), zarovnáme okraje, dno propícháme vidličkou a naneseme rovnoměrnou vrstvu marmelády. Dále po malých lžičkách naneseme pyré, děláme kopečky těsně vedle sebe, opatrně rozmažeme a vytvoříme stejnoměrnou vrstvu (marmeláda je měkkčí než pyré, tudíž se pyré hůře nanáší). Ze zbytku těsta vytvoříme klasickou mřížku nebo jinou ozdobu a upečeme v předehřáté troubě na 180-200°C po dobu cca 40 minut (podle trouby). Necháme vychladnout a podáváme.
Omlouvám se za hodnocení. Myslela jsem že hodnotím plný počet bodů a ne, že jde o známkování. =-O
Recept je super a zařadím ho mezi mé nejoblíbenější!!! Miluju jedlé kaštany (pyré polité čokoládou, s kandovanými třešněmi a šlehačkou) a tento recept je opravdu něco pro mě. Trochu jsem si ho vylepšila. Použila jsem 150gr špaldové mouky a 150gr celozrnné. Na místo likéru mi příjde chutnější rum. Šlehačky jsem dala jen 100ml + 100ml mléka. Zbytek šlehačky jsem ušlehala a dozdobila. S jostovo-rybízovou marmeládou to nemá chybu. Ještě teď mlaskám..