Mouku nasypeme do mísy s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Promícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které nám půjde dobře válet. Je-li třeba, přidáme po lžičkách trošku mléka, to záleží na kvalitě mouky. Vejce není třeba, ale kdo chce, může dát jen žloutek.
Těsto necháme alespoň půl hodiny odležet a připravíme si náplň. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukry, mleté ořechy a buď dle chuti skořici (půl lžičky) nebo kávu (plnější lžička). Vše krátce na mírném ohni povaříme, poté odstavíme a necháme částečně zchladnout. Vmícháme rum a žloutky a zhruba hrstku piškotové drti. Směs by měla být krémové konzistence, do které nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučněném stole nebo přímo na pečícím papíru do plátu, kterým vyložíme dno a částečně i boky dortové formy nebo malého pekáčku o průměru cca 22 cm.
4
Dno těsta potřeme pikantní zavařeninou dle chuti (rybízová, višňová...), já použil darovanou brusinkovou. Na zavařeninu nandáme ořechovou náplň, kterou zakryjeme plátem zbylého těsta.
5
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, dorůžova. Krájíme po úplném zchladnutí, nejlépe druhý den po odležení. Před podáváním můžeme pocukrovat.