Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a 100 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj strouhanku, oříšky, rum a pomalu vmícháme žloutkovou pěnu.
2
Těsto vlijeme do dortové formy a upečeme.
3
Odpeckované švestky svaříme s 50 g cukru, skořicí, hřebíčkem, škrobem a 250 ml vody.
4
Korpus rozřízneme polovinu, spodní část potřeme švestkovou hmotou. Smetanu vyšleháme, vmícháme do ní rozpuštěnou želatinu a navrstvíme na švestky. Trochu šlehačky si necháme na ozdobu.
5
Přiložíme druhý díl dortu, celý dort potřeme zbytkem šlehačky a boky posypeme mandlovými lupínky.
6
Dáme do chladničky dobře ztuhnout. Nejlépe přes noc.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
miruna p.
|28. 8. 2009 14:19
Podle mě to musí být vynikající dort, když se povede, jen mi tam chybí na kolik stupňů se korpus peče a jakou želatinu ( plátkovou nebo práškovou)?
Tereza Jarčušková
|26. 9. 2005 13:39
Milá Tania, názov receptu mi bol daný, ja som si ho nevymyslela, preto som ho aj pod týmto názvom dala ďalej. Korpus je nižší, pretože naň ide vrstva slivková, aj šľahačková. Pečenie cesta bez múky chce trocha skúseností. Ak sa mne niečo napodarí na prvý raz, tak ja osobne hľadám chybu v technike pečenia ( alebo prípravy nejakého jedla ) a nie v recepte samotnom. Veď učený z neba nikto nespadol, všetko chce sa naučiť, prax a skúsenosti. Každá poznáme, že aj jedlo, ktoré varíme roky, sa nám niekedy nepodarí.
Tania
|23. 9. 2005 19:39
tak tenhle dort za královský rozhodně nepovažuji, začalo to tím, že korpus byl jen tak 1 cm tlustý, tzn. že nešel rozříznout a pak se teda těžko pokračuje. Už ho nikdy dělat nebudu.