• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Napište svůj komentář k receptu

Královská nakládaná zelenina (carska turšija)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 6
      kg paprika rajčatová
    • 1
      ks hlávkové zelí střední - asi 1.5 kg
    • 1
      kg mrkev
    • 1
      ks celer větší
    • 1
      kg kapie
    • 500
      g sůl
    • 250
      g cukr
    • 250
      g med
    • 1
      l voda
    • 1
      l vinný ocet 6%
    • 5
      ks pepř celý kuličky
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      hrst celerová nať zelená

Postup přípravy receptu

1
Zelí nakrájíme na hrubo, mrkev na kolečka (2 mm), kapie na proužky, celer na plátečky (2 mm), nať na lístečky. Vše zamícháme s částí soli. Očistíme rajčatové papriky (vydlabeme semínka). Zbylou sůl, cukr, med, vodu a ocet svaříme a necháme vychladit. Papriky naplníme směsí, poskládáme do sklenice, přidáme koření a zalijeme studenou marinádou. Zatížíme a necháme uležet v chladu (postačí chladný špajz) alespoň 3 týdny. Můžeme též plnit do obyčejné sklenice a sterilovat (já je vařím 3 minuty, vypnu plyn a nechám ještě dojít 3 minuty).
2
Tato turšija je vynikající, při nesprávném skladování (v teple) může chytit nahoře bílou plíseň, proto je lepší ji sterilovat, i když pak není tak křupavá. Následná chuť a vzhled si zaslouží své jméno .
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Carská pomazánka

Carská pomazánka

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • viera sidá | 9. 9. 2007 13:06

    kto robil nech odpovie či treba takú dávku soli,prosím aj o podrobný postup, stačí nálev na celú dávku

  • Heluša Šmídová | 24. 8. 2007 07:33

    Dobrý dne paní AIRAN.Mám jen dotaz, jak dlouho a kde nejraději skladovat "silvestrovksou Křupavou nakládanou kapii",když ji udělám teď podle Vašeho receptu, vydrží mi do SIlvestra?Pokud se ovšem do ní nepustí moje dcery. Děkuji Hela

  • Simča Sládková | 17. 8. 2007 21:00

    Jejdankote, a my dioma říkáme trošije (a dáváme tam taky květák :o). A taky ještě cibuli )

  • Marsí | 17. 8. 2007 14:56

    Miluško..je to normální paprika světlé barvy, akorát nemá klasický tvar, ale kulatý jako rajče..:-)) dobře se plní a hezky pak vypadá..

  • Miluše Vlachová | 16. 8. 2007 09:00

    ím rajčatová paprika ?

  • Airan Novakova | 6. 1. 2006 22:43

    Mila Anno, nic se nedeje, aspon jsem se zasmala...moje cestina je dost pochybna ale o me bulharstine zatim nikdo nepochyboval :-)))) Pozdravujte ode mne pana Ilieva.

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:23

    Připomínku beru zpět, je to dobře turšija, jen mě učili v Bulharsku trušija a teď mi manžel řekl, že to znám špatně :-(

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:03

    Opatrně se zeptám: neříká se trušija?

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:27

    Kvetak se tam opravdu muze misto zeli dat, je to taky dobry, vlastne je to puvodny recept! I kdyz to bude znit divne, obcas na podzim se v Bulharsku nedal sehnat kvetak, protoze vsechni ve velkem pripravovali tursije a tak se zacal nahrazovat zelim. P.S. Aaron Novak je muj povedeny manzel:-)))

  • Anonym | 24. 11. 2005 14:39

    Já osobně bych tam dal syrový květák neb jsem balkánu znalý a carské turšije jsem zkomzumoval přehršli. A s květákem místo zelí mi chutná více. Aaron Novák

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Svačina Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Celerová nať Cukr Hlávkové zelí Kapie Med Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Sůl Vinný ocet Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr po mlynářsku

Kapr po mlynářsku

Tvarohové kobližky

Tvarohové kobližky

Masové kuličky z Ikea

Masové kuličky z Ikea

Ivetčin kynutý knedlík

Ivetčin kynutý knedlík

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Jednoduchá ovocná bublanina

Jednoduchá ovocná bublanina

Kulaté švestkové koláče

Kulaté švestkové koláče

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

Švestkový rozvar (marmeláda) na…

Banánové placičky / palačinky

Banánové placičky / palačinky

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

133
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
79
Jablečný Lotus řez - nepečený
Jablečný Lotus řez -…
69
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…
68
Cuketové placičky s žervé
Cuketové placičky s žervé
61
Bábovka Margotka s čokoládou
Bábovka Margotka s…

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Božská Lela Vémola ukázala tělo po třech císařích: Milujte se i s jizvami a striemi!

Božská Lela Vémola ukázala tělo po třech císařích: Milujte se i s jizvami a striemi!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact