• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Napište svůj komentář k receptu

Královská nakládaná zelenina (carska turšija)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 6
      kg paprika rajčatová
    • 1
      ks hlávkové zelí střední - asi 1.5 kg
    • 1
      kg mrkev
    • 1
      ks celer větší
    • 1
      kg kapie
    • 500
      g sůl
    • 250
      g cukr
    • 250
      g med
    • 1
      l voda
    • 1
      l vinný ocet 6%
    • 5
      ks pepř celý kuličky
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      hrst celerová nať zelená

Postup přípravy receptu

1
Zelí nakrájíme na hrubo, mrkev na kolečka (2 mm), kapie na proužky, celer na plátečky (2 mm), nať na lístečky. Vše zamícháme s částí soli. Očistíme rajčatové papriky (vydlabeme semínka). Zbylou sůl, cukr, med, vodu a ocet svaříme a necháme vychladit. Papriky naplníme směsí, poskládáme do sklenice, přidáme koření a zalijeme studenou marinádou. Zatížíme a necháme uležet v chladu (postačí chladný špajz) alespoň 3 týdny. Můžeme též plnit do obyčejné sklenice a sterilovat (já je vařím 3 minuty, vypnu plyn a nechám ještě dojít 3 minuty).
2
Tato turšija je vynikající, při nesprávném skladování (v teple) může chytit nahoře bílou plíseň, proto je lepší ji sterilovat, i když pak není tak křupavá. Následná chuť a vzhled si zaslouží své jméno .
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Carská pomazánka

Carská pomazánka

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • viera sidá | 9. 9. 2007 13:06

    kto robil nech odpovie či treba takú dávku soli,prosím aj o podrobný postup, stačí nálev na celú dávku

  • Heluša Šmídová | 24. 8. 2007 07:33

    Dobrý dne paní AIRAN.Mám jen dotaz, jak dlouho a kde nejraději skladovat "silvestrovksou Křupavou nakládanou kapii",když ji udělám teď podle Vašeho receptu, vydrží mi do SIlvestra?Pokud se ovšem do ní nepustí moje dcery. Děkuji Hela

  • Simča Sládková | 17. 8. 2007 21:00

    Jejdankote, a my dioma říkáme trošije (a dáváme tam taky květák :o). A taky ještě cibuli )

  • Marsí | 17. 8. 2007 14:56

    Miluško..je to normální paprika světlé barvy, akorát nemá klasický tvar, ale kulatý jako rajče..:-)) dobře se plní a hezky pak vypadá..

  • Miluše Vlachová | 16. 8. 2007 09:00

    ím rajčatová paprika ?

  • Airan Novakova | 6. 1. 2006 22:43

    Mila Anno, nic se nedeje, aspon jsem se zasmala...moje cestina je dost pochybna ale o me bulharstine zatim nikdo nepochyboval :-)))) Pozdravujte ode mne pana Ilieva.

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:23

    Připomínku beru zpět, je to dobře turšija, jen mě učili v Bulharsku trušija a teď mi manžel řekl, že to znám špatně :-(

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:03

    Opatrně se zeptám: neříká se trušija?

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:27

    Kvetak se tam opravdu muze misto zeli dat, je to taky dobry, vlastne je to puvodny recept! I kdyz to bude znit divne, obcas na podzim se v Bulharsku nedal sehnat kvetak, protoze vsechni ve velkem pripravovali tursije a tak se zacal nahrazovat zelim. P.S. Aaron Novak je muj povedeny manzel:-)))

  • Anonym | 24. 11. 2005 14:39

    Já osobně bych tam dal syrový květák neb jsem balkánu znalý a carské turšije jsem zkomzumoval přehršli. A s květákem místo zelí mi chutná více. Aaron Novák

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Svačina Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Celerová nať Cukr Hlávkové zelí Kapie Med Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Sůl Vinný ocet Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vynikající zapečené palačinky

Vynikající zapečené palačinky

Rychlá kachna z kuřete

Rychlá kachna z kuřete

Aprílové řezy se zakysanou smetanou

Aprílové řezy se zakysanou smetanou

Slaný anglický koláč

Slaný anglický koláč

Vepřovka z papiňáku

Vepřovka z papiňáku

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Banánovo - čokoládové řezy

Banánovo - čokoládové řezy

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Meruňkové smoothie

Meruňkové smoothie

Doporučujeme

25 minut
Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou

Topinky s pestem, rajčaty a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

37
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
27
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
26
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
25
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
24
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
AHA.cz Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Dcera Munzarové o pozůstalosti po Hlaváčové: A seš si jistá, babi?

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Jak navlnit vlasy bez kulmy? Pomůže ponožka, cedník i pásek od županu

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Devět let po smrti Bořka Šípka (†66): Z jeho skláren je sklad autodílů!

Devět let po smrti Bořka Šípka (†66): Z jeho skláren je sklad autodílů!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

Tarotskop na červenec pro všechna znamení: Berani zažijí pohromu, Lvi si užijí skvělý sex, Vodnáři musí ubrat

  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact