Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso necháme odležet.
2
Druhý den přidáme sádlo a za neustálého podlévání maso pečeme, až změkne. Potom maso vyjmeme, vybereme koření, zeleninu propasírujeme. Přilijeme smetanu, zahustíme moukou a chvíli povaříme.
3
Nakonec omáčku trochu osladíme, okyselíme citrónovou šťávou a přidáme lžičku hořčice.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Daniela
|18. 11. 2016 22:15
Moc děkuji za zveřejnění receptu i ostatním uživatelům za komentáře, kterými se při výběru receptu taky dost řídím. Králíka na smetaně jsem dnes dělala poprvé a s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená! Z domu jsem zvyklá přidávat do máčky smetanu 33%, ale je dobrá s jakoukoliv smetanou. Hlavně králík pečený se zeleninou je prostě LUXUSNÍ! :-)
Daniela
|18. 11. 2016 22:09
Moc děkuji za zveřejnění tohoto receptu i za komentáře ostatních, kterými se při výběru receptu také hodně řídím. Dnes jsem králíka na smetaně dělala poprvé a byla to opravdu dobrota. Z rodného domu jsem zvyklá přidávat smetanu 33%, ale myslím, že s jakoukoliv smetanou je omáčka výborná a králík pečený spolu se zeleninou je prostě LUXUSNÍ. Ukládám navždy do svých receptů :-)
Daniela
|18. 11. 2016 22:09
Moc děkuji za zveřejnění tohoto receptu i za komentáře ostatních, kterými se při výběru receptu také hodně řídím. Dnes jsem králíka na smetaně dělala poprvé a byla to opravdu dobrota. Z rodného domu jsem zvyklá přidávat smetanu 33%, ale myslím, že s jakoukoliv smetanou je omáčka výborná a králík pečený spolu se zeleninou je prostě LUXUSNÍ. Ukládám navždy do svých receptů :-)
vohrada
|16. 1. 2015 21:30
já dávám slad.smetanu i zakysačku a pár kuliček jalovce :-)
vohrada
|16. 1. 2015 21:27
dávám sladkou i zakysačku a pír kuliček jalovce :-)
Králík je naprosto dokonalý! Měla jsem velký úspěch. Děkuji za úžasný recept.
BlankaSt
|23. 10. 2014 17:15
Nejlepší recept na králíka. Děti mi ho jí jen podle tohoto receptu a cpou se i návštěvy. Dobrota!
Karel
|19. 4. 2014 11:44
Žiži smetana je poslední položka dívej se lépe :-P ;-)
Ladousek
|9. 11. 2013 08:40
mm ho nalozenyho a dnes jdu na to. ;-) ;-)
Pechofka
|14. 10. 2013 20:54
Náš první králík na smetaně a LUXUSNÍ !!! Díky za recept, naše nové pravidlo - když králík, tak jedině takhle !!! Pekli ( resp. dusili ) jsme ho v zakrytém pekáči při 180°C asi 2 hodiny, na dopek v odkrytém pekáči už ani nedošlo, neboť maso bylo šťavnaté a na jazyku se rozplývající :-) :-\
Žiži
|1. 4. 2013 14:25
Ať se dívám jak se dívám, v ingrediencích chybí smetana ;-) Dávám raděj kysanou, má výraznější chuť. Omáčka je vynikající! (sbíhaly se mi sliny už podle toho obrázku a teď jenom lituju, že jsem zapomněla koupit nějaký červený džem :-( )
Cedr
|31. 3. 2013 11:05
v receptu mi chybí teplota a délka pečení.
miloš
|24. 2. 2012 10:25
tak tomuhle rozumim toje králík na smetaně tamto před tím jsou jen suchý nácviky!!!! tak čau.
Evi,moc děkuji za recept!!!Manžel omdlévá nad touto lahůdkou a to je vyučený kuchař.Odsoudil mně na doživotní vaření tohoto receptu.Pro mně to byla premiéra,tak jsem ráda,že totakto vyšlo. :-)
Od manželové maminky jsem dostala mladého králíka. Manžel se synem si odhlasovali „na smetaně“. Recept jsem zde nenašla, tak snad jsem ho nepřehlédla. Tuto králičí klasiku milují hlavně moje vnučky :-) :-) :-)