Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, rozložíme na dno pekáčku a osolíme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, rozložíme na brambory a opět mírně posolíme. Plátky masa osolíme a hustě posypeme sušenou šalvějí. Naskládáme vedle sebe na brambory a cibuli. Hermelíny podélně rozkrojíme, každý na 2 stejná kolečka. Na každý plátek masa položíme řeznou stranou dolů kolečko hermelínu a nahoru dáme plátek slaniny. Podlijeme asi 1/2 dcl vody a pečeme na 200 °C cca 1 hodinu.
2
Podáváme se zeleninovým salátem.
3
Místo šalvěje můžeme použít tymián, rozmarýn, oregáno nebo jiné bylinky, které máme rádi. Nejlepší je však použít pouze jeden druh bylinek - nekombinovat je.
Zkoušela jsem s kuřecími řízky a moc nám chutnalo, dávám jedničku :-)
Alena Tesařová
|7. 8. 2008 11:07
Vynikající a jak jednoduché. Brambory jsem dala pod králíka až v polovině pečení (stehna jsem neměla vykostěná) a hermelín jen na závěr, aby se moc nerozpustil. Chuťově velká jednička.
Zdenka Korábová
|12. 5. 2008 12:04
Zdeno, díky, krásně jste popsala svůj recept a já už bez obav v sobotu do králíka pustím :-)))
Zdena z JM
|12. 5. 2008 10:51
Paní Zdenko, mohu se podělit já o svoji zkušenost?Králíka pečeme zakrytého. Možná by stačilo 3/4 hodiny. Záleží na troubě. Já to peču hodinu a možná i o nějakou tu minutu déle. Půl deci vody stačí bohatě, všechny ingredience pustí dost šťávy. Brambory jsou samozřejmě mírně rozvařené, tak jako vždy, když pečete brambory a maso v jednom pekáči. Cibule s bramborama a sosem vytvoří výbornou směs. Hermelín se krásně rozteče po mase a slanina na povrchu bude krásně opečená a křupavá. Věřte, že tento recept je několikrát vyzkoušený a řekla bych, že se na něm nedá nic pokazit.
Zdenka Korábová
|12. 5. 2008 09:59
Taky bych to ráda vyzkoušela, ale co ty brambory a hermelín - a hodinu? hodinu, to mi připadá velmi dlouho a ještě pečeme odkryté, nebo přikryté ? v obou případech je půl deci velmi málo vody. Až to Jarko, vyzkoušejte a podělte se prosím o zkušenost.
Jarka O.
|12. 5. 2008 07:25
Tak já to prubnu s tou čerstvou šalvějí, začíná rašit. Tymián a rozmarýn dávám na králíka i kuře běžně, šalvěj dávám ke směsi bylinek na grilování. Tak teď už jen toho králíka :-))
Zdena z JM
|12. 5. 2008 07:14
Zkoušela jsem to s čerstvou petrželkou, ale chuť mi nepřišla tak výrazná, proto jsem ji ani neuváděla. Na ostatní čerstvé bylinky se teprve chystám. Myslím si, že se s nimi nic nepokazí.
Jarka O.
|11. 5. 2008 21:06
Paní Zdeno, recept vypadá velmi chutně. Mám ale dotaz: zkoušela jste to i s čerstvými bylinkami? Nastala jejich doba, proto se ptám, byl by to jednoduchý oběd na chalupě:-)