Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně posypeme tymiánem, zázvorem a majoránkou. V kastrůlku rozpustíme heru a naporcovaného, ochuceného králíka zalijeme rozpuštěnou herou v pekáči. Necháme uležet v chladnu minimálně 10 hodin. Předehřejeme troubu na 200 °C, králíka podlijeme vývarem (z masoxu) nebo vodou a pečeme v přiklopeném pekáčku. Pečeme, obracíme a podléváme, až je králík měkký. Ke konci pečení sundáme horní pekáček a uděláme kůrčičku. Ideální přílohou jsou bramborové knedlíky a červené zelí.
Králíka jsem dělala poprvé, bála jsem se ho, protože moje babička ho dělala vždycky strašně vysušeného a vlastně jsem králíka radši ani nejedla. Našla jsem tento recept a riskla to - absolutní delikatesa <3 , oblizoval se i pětiletý vybíravý synek 8-) Dělala jsem jen stehna, pro jistotu prošpikovala trochu slaninkou, podlila pivem a přelila rozpuštěnou Ramou (klasický máslo jsem bohužel v lednici nenašla) :-[ :-[ Jako přílohu jsem zvolila chlupaté knedlíčky a červené zelíííí... mňamka, děkuju, přidává do kuchařky a dávám jedničku s hvězdičkou :-)
tak týden jsem to měla otevřený v záložce a čekali jsme na víkend, abych to uvařila. pak to mamka okomentovala slovy: nejlepší jídlo, který jsi kdy uvařila... už se můžeš vdávat... ... táta si přidal, brácha netrpělivě čekal na druhou várku knedlíků...
Jinak místo Hery jsem dala máslo a podlila jsem to troškou vývaru z hlavy a vnitřností...
chutnal nám hodně, příště bych ale králíka zalila máslem :-)
Petr
|12. 10. 2013 16:15
Zdravim vsechny :-) tento recept jsem zkousel poprve a musim rict, ze kdo ho vymyslel musel byt pan kuchar nebo pani kucharka :-[ ;-) ale jeste jsem si ho dovolil prilepsit prospikovanim. Manzelka kralika neji tak jsem k nemu pridal dve kureci stehna. Prave jsme dojedli a hned pisu dokud mam tu vynikajici chut jeste na jazyku O:-) famozni chut.....Dekuji ;-)
Lenny
|26. 6. 2012 11:29
Tak jsme také vyzkoušeli - nestačila jsem naložit tak jsem králíka chvíli pekla, pak potřela z obou stran směsí hořčice, v mikrovlnce roztaveného másla (cca 75-100g) a koření. a podlila to vodou se zamíchanou biovegetou.. po obrácení ještě dotřela tou hořčično bylinkovou směsí z druhé strany a bylo to báječné :-) Příště možná ještě méně tuku a méně biovegety - bylo zbytečně moc mastné a více slané - a také té směsi je překvapivě až moc, ale báječné i přesto, že jsem vlastně vůbec nenakládala :-)) Děkuji
tomas
|4. 3. 2012 11:10
Prodám králičí maso z domácích králíků. Cena 80 Kč za kg. Váha jednoho zabitého a vykuchaného králíky je 1,5 až 2 kg. Popř. mohu prodat živé králíky za 60 Kč/kg. Email babf@seznam.cz
Právě jsme dojedli. Nedala jsem tam ten tymián ani zázvor (nějak bylinky nemáme v oblibě, takže majoránka stačila) a oblizovali jsme se až za ušima.
Jako přílohu jsme měli brkaši a mrkvové proužky (uvařená mrkev pak smahlá na másle) a nezklamalo.
Radomír Nádvorník
|26. 5. 2010 13:30
Právě jsem dovařil králíka přesně podle receptu. Jenom jsem si tam přihodil kolem dokola kořenovou zeleninku. Byl jsem poněkud skeptický, ale výsledek mne maximálně uspokojil!!! Masíčko se úplně rozplývalo!!! Vřele doporučuji. Když králíka, tak jedině na tento způsob. (použil jsem čtyři druhy hořčice - plnotučná 3 lžíce, kremžská 1 lžíce, SNICO hořčice s feferonkou 1 lžíce a 2 lžíce starofrancouzská ručně dělaná hořčice od mnichů)
Hana Krupková
|7. 2. 2010 21:07
Králíka moc nevařím, protože mi vždycky přišel suchy a zlváštní chuti. Tento recept ale překonal všechna očekávání. Králík byl prostě skvělý a chutnal celé rodině. Takže teď ho budu muset vařit častěji. Díky za recept.
Ňulinka -
|6. 4. 2008 14:24
Opravdu vynikající,krásně voní a ta šťávička...mňam.Nechala jsem 2 dny naložené,upekla a k tomu kyselé zelí a brambor.1.
milena kubikova
|3. 4. 2008 07:55
vyborna zalezitost......ako prilohu som urobila soulet s pouzitim stavy z kralika....dokonala kombinacia...btw...miesto hery som pouzila maslo a cesnak som nelisovala ale krajala nadobrobno....v tom soulete by sa mi inak stratil.....doporucujem vyskusat.
Martina Bernová
|20. 1. 2008 17:09
Dobrý den. Neodolala jsem a díky velmi kladným komentářům jsem tenhle recept taky vyzkoušela. Dámám 1 třikrát podtrženou a s hvězdičkou. Králík byl naprosto jedinečný. Dali jsme si ho s bramborovým i houskovým knedlíkem a s červeným zelím. Byla to mňamka! A není to ani moc náročné na přípravu :-)
Anonym
|10. 1. 2008 15:30
Ajo, nechame ji vypect. Tzn. neprikryvame pekacek a cekame, az se vypece. Vetsinou je to za 20. min.
Peťula
|24. 6. 2007 12:47
Fakt výborné. Nevěřila jsem moc té heře, ale překvapila mě chutí. Taky jsem dala jen 100g. A navíc tohle jídlo ocenil i můj pubertální syn, který ho 20 min v kuse chválil. Co dodat...... :o))
Ivana Samcová
|29. 4. 2007 19:04
Výborný králík. Moc jsme si pochutnali. Dala jsem jen 100g Hery a jako přílohu brambory. Ten sosík na bramborách - mňamka. Díky za recept. Ivana
Di
|28. 4. 2007 08:11
Trocha oleje, zvláště olivového, by vzhledem k dalším ingrediencím místo té spousty Hery jistě také nebyla marná.
Zdenka Korábová
|27. 4. 2007 15:02
Opravdu HERU, dala bych raději máslo, bojím se zě bude chutnat po buchtě, ale vyzkouším, možná z opatrnosti půl na půl
Věra
|26. 4. 2007 15:29
Já přidávám pod takto upraveného králíka ještě hodně nakrájené kořenové zeleniny a už nedělám žádné zelí. Podávám s vařeným bramborem.
Lenka Oralová
|26. 4. 2007 12:31
Musím se přidat k názoru, že je to vynikající recept. 100g tuku pohatě stačíííí. Bude to patřit asi k mým oblíbeným receptůůům.
Ája
|2. 1. 2007 20:15
Chtěla jsem se jen zeptat ... Jsem kuchařka začátečník. Jak to myslíte : "A uděláme kůrčičku".
Táňa Urbánková
|30. 7. 2006 17:38
Dnes jsme si na tomto jídle moc pochutnali. Příště bych akorát volila méně tuku, Hery jen 100 g. Dala jsem 3 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce plnotučné a 1 lžíci ostré hořčice. Výborné.
Vlaďka
|15. 4. 2006 13:38
Vynikající recept, vyzkoušela jsem ho maso je měkké, dobrá chuť budu ho určitě opakovat. Já jsem použila hořčici grilovací a kremžskou. Hodnotím jedničkou s hvězdičkou.
Gabi
|14. 8. 2005 21:21
Výborný recept. Ani není třeba nechávat odležet. Jednoduchý a rychlý.doporučuji všem.
Janinka
|7. 8. 2005 13:13
Je to opravdu skvělý recept. Mám odzkoušené, že v této úpravě jedí králíka i ti, kdy tvrdí, že ho neradi :-)) Není to nijak složité - určitě vyzkoušejte. My píšeme za jedna!
Mirka Marková
|25. 10. 2004 07:05
Výborný recept, použila jsem kremžskou hořčici s lžičkou normální plnotučné. Jako přílohu bramborové noky a špenát. Jde tahle udělat i kuře a je taky moc dobré.