V misce rozmíchejte kozí sýr s částí najemno nasekané pažitky a dochuťte solí. Vodu s octem přiveďte k varu a opatrně do ní vyklepněte vejce. Vařte 4 minuty. Ředkvičky a vodnice nakrájejte na tenké plátky. Špenát propláchněte ve studené vodě. Okurku oloupejte a vypichovátkem z ní utvořte kuličky.
V misce promíchejte s olivovým olejem, nasekanou pažitkou a dochuťte solí. Rukolu vařte 1 minutu v hodně osolené vodě a pak dejte do misky s ledem. Vyždímejte, vložte do užší nádoby, zalijte olejem tak, aby byly listy zcela ponořené. Ponorným ručním mixérem dobře rozmělněte. Propasírujte přes cedník a zchlaďte.
3
Bylinkový olej nemixujte déle než 30 sekund, aby nezešedl. Můžete jej pak také použít na ryby, drůbež, saláty či předkrmy.
4
Strouhanku nasucho opražte dozlatova a nakonec přidejte máslo a dobře promíchejte.
Při podávání nejprve naskládejte plátky vodnice, na ty položte pošírované vejce a posypte opraženou strouhankou. Dvěma lžícemi vytvarujte z pažitkového kozího sýra nok. Vše ostatní rozložte volně okolo a pokapejte rukolovým olejem.