• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Kozí brada - novoroční zelňačka
Napište svůj komentář k receptu

Kozí brada - novoroční zelňačka

autor: wangel
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kozí brada - novoroční zelňačka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • uzené maso (klobása, salám...)
    • cibule
    • olej nebo Sádlo
    • česnek
    • brambory
    • kysané zelí
    • smetana
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • nové koření
    • paprika - sladká
    • bobkový list
    • maggi
    • pepř celý
    • pepř mletý
    • chilli papričky sušená (pro otrlé)

Postup přípravy receptu

1
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky" všeho pochybného druhu, jejichž konzumace se snáší pouze s Febicholem. KB připravujeme ZÁSADNĚ 30.12. běžného roku - doma nemusíme dodržovat nesmyslné předpisy šílených EU hygieniků a tak se KB může v klidu proležet do Nového roku a to v mnoha případech i s kuchařem. Záměrně nejsou uváděny hmotnosti složek či počty jednotlivých kusů, neboť:
2
a) do KB musíme brát a dávat, co zrovna je
3
b) nevíme, kolik posilvestrovských strávníků bude KB mlsat
4
c) nevíme, jak velký máme největší kastrol
5
Nakrájíme cibuli na kostičky (kdo to neumí, tak na libovolné tvary), do kastrolu střední velikosti - stejně bude malý a budete ho měnit za větší - dáme olej či sádlo, přidáme cibuli a jdeme prošmejdit ledničku - tu cibuli samozřejmě dáme předtím smažit. Vyhledáme uzené maso, klobásy, salámy etc. a rovněž nakrájíme na jakékoliv tvary (neberte ovšem všechno, Silvestr je až druhý den!), šoupneme do kastrolu na škvařící se cibuli, vše zamícháme a jdeme hledat brambory. Úspěšně nalezené OLOUPEME!, opět nějak nakrájíme, přidáme na cibulovo-masovo-salámovo-bůčkovo... základ a poprášíme sladkou paprikou. Kysané zelí propláchneme, zásadně NEKRÁJÍME (krájení už bylo dost) a přidáme do teď už toho většího kastrolu.
6
Zalijeme vařící vodou, přidáme koření a česnek, lehce posolíme, opepříme, podle momentální chuti osladíme a teď je ten čas přidat chilli papričku. Nalijeme si panáka dobré slivovice (vždyť se blíží Silvestr), do sladké smetany rozšleháme hladkou mouku, panáka vypijeme a číháme na ten správný okamžik, kdy jsou brambory i zelí uvařené - smetanu s moukou vmícháme do polévky a na mírném ohni provaříme cca 20 minut. A to je až do 1.1 dalšího roku vše!!
7
Knížecí rada: nesnažte se ochutit KB ještě toho 30.12.! Jednak je to brzo a druhak se Vám to po té slivovici stejně nepovede - nechejte vše v chladu proležet. Při chladnutí občas promíchejte, na povrchu KB by se měla objevit nádherná papriková oka, ale pokud se neobjeví, žádný problém - chutnat bude naprosto perfektně! Po silvestrovské noci KB přihřejte, dochuťte si každý sám na talíři podle momentálního stavu Vašich chuťových buněk a až se na sebe s přáteli u stolu podíváte, bude Vám jasné, proč se tato polévka jmenuje KOZÍ BRADA :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Obalovaný kozí sýr

Obalovaný kozí sýr

Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem

Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným…

Kozí sýr s medem a datlemi

Kozí sýr s medem a datlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jnovakova | 21. 11. 2018 11:46

    výborná polévka

  • Silesian | 2. 7. 2015 13:30

    Kozí brada se vaří zásadně z čerstvého a ne z kysaného zelí ! :-\

  • Lucka | 30. 12. 2012 16:09

    Už se mi vaří a vypadá to, že bude mňáám!!!

  • otto | 31. 12. 2011 09:45

    zajimaveeee....super...zdravim kuchtiky.....pf 2012 :-*

  • silvie22377z
    silvie22377z | 28. 10. 2011 21:15

    zajimavy komentar, jednoduchy recept, rychla polevka..kazdy chlap ji zvladne levou zadni..i ten muj :-)

  • Tereza T
    Tereza T | 21. 4. 2011 12:25

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 20. 4. 2011 21:56

    Polévka

  • awstr awstr | 29. 12. 2009 21:28

    jeden z nejpohodovějších receptů, letos ho budu vařit již po čtvrté, pokaždé je ale už při přípravě veselo(jeden bod opakujeme často:-) ) Díky.jo a fakt pomůže:-)

  • Lucka | 27. 6. 2007 07:39

    Ten recept nemá chybu,už ted se mi sbíhají sliny a přemýšlím,že ji uvařím na víkend na chalupu ajelikož tam nemame dost vody,tak budou asi všichni s tou kozí bradou behat cely den.

  • Ladka B. | 30. 4. 2007 14:21

    Zelňačku jsem ještě nezkusila, ale po přečtení receptu mám tak nějak dobrou náladu :-)

  • Petra Albrechtová | 9. 12. 2006 18:15

    Ty jo, tak tuhle kapustnicu určitě vyzkouším, i když moje kamarádka z Kysúc "reve", že tam nutně musí být ještě "rebierka" :) Nejvíc mě bere ta slivovice a číhání ...

  • Jana Z | 5. 12. 2006 12:42

    Zapomněla jsem se podepsat.

  • Anonym | 5. 12. 2006 12:42

    Pro Hanku: nechtěla jsem to říct "na plnů hubu" ale je to tak a je to už třicet let. Ach jo.

  • ELA | 5. 12. 2006 10:52

    moc díky za super "vyprošťováka" z předvánočního frmolu v práci- tajně se tu chechtám za monitorem a pokouším se vybavit, mám-li doma potřebné suroviny (slivovici určitě, takže minimálně číhat mohu docela dlouho ;o) )krásný den Vám všem!!

  • Hana Rožníčková | 5. 12. 2006 10:14

    Jano, tak mě připadá, že jsi slivovicí oslavila 18 narozeniny a nějak to nesedlo??? Já jí mám docela ráda, ale musí být opravdu dobrá.

  • Jana Z | 5. 12. 2006 09:42

    Tak pravdou je že slivovici od svých 18. narozenin nepiju přestože bydlím na Slovácku. A jelikož pořád spěchám tak vařím zelí zvlášť.Ale Váš literárně kulinářský výtvor se mně tak líbí, že slivovičku nahradím jiným pitím a spěchat nebudu.

  • wangel | 4. 12. 2006 22:19

    Pro Janu Z. :brambory se zelím se opravdu uvaří, protože není kam spěchat- a taky jsem napsal, že je třeba si nalít panáka (či jinak se bavit) a ČÍHAT na ten správný okamžik - to může trvat i litr slivovice :-))))), někomu i do Nového roku, že ? hmmm..Jinak díky za pochvalu mé první literárně kulinářské prvotiny, už chystám další.

  • Marie Pospíšilová | 4. 12. 2006 11:30

    Díky za recepis, moc jsem se pobavila. Zatím jsme nebyli v takovém stavu, abychom ji naléhavě potřebovali. Recept ale vypadá pěkně, zelňačku máme všichni rádi. Jen ty houby jak radí Petra bych do té novoroční vyprošťovací asi nedávala.

  • petra bláhová | 4. 12. 2006 10:09

    znám ji je moc dobrá máme ji vždy jako štědrovečerní.Naučila mne ji babička ze slovenska,ale přidáváme tam ještě houby.

  • Jana Z | 4. 12. 2006 09:55

    Hezké čtení docela jsem se i pobavila - ALE mám zkušenost že brambory dohromady se zelím se neuvaří.Nejdřív vařím zelí do měkka a pak přidávám brambory.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Silvestr Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Chilli papričky Cibule Cukr Hladká mouka Kysané zelí Maggi Nové koření Olej Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Smetana Sůl Uzené maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špagety zapečené se sýrem

Špagety zapečené se sýrem

Celerová pomazánka II.

Celerová pomazánka II.

Ořechové muffiny

Ořechové muffiny

Pivní pomazánka

Pivní pomazánka

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Ostrá papriková krémová polévka

Ostrá papriková krémová polévka

Žemlovka s brusinkami

Žemlovka s brusinkami

Květákové makarony

Květákové makarony

Naše laskonky

Naše laskonky

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

20 minut
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

40 minut
Čokoládová roláda s lehkým krémem a borůvkami

Čokoládová roláda s lehkým krémem a…

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Zimní minestrone

Zimní minestrone

20 minut
Česnečka

Česnečka

30 minut
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Poslední sledované recepty

39
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka
29
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
24
Palačinky
Palačinky
21
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně s…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči přecházejí. Fanoušky má i mezi celebritami!
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči…
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i…
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou,…
Co vařit v mrazivých dnech? 10 chutných receptů, které vás dokonale zahřejí
Co vařit v mrazivých dnech? 10 chutných receptů,…
Italský koláč ze tří surovin budete milovat. Nepotřebujete na něj mouku ani máslo!
Italský koláč ze tří surovin budete milovat.…
AHA.cz Tajemství důchodu Karla Gotta (†80): Peníze nebyly jeho

Tajemství důchodu Karla Gotta (†80): Peníze nebyly jeho

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo se objeví ve správný čas na správném místě a koho čeká hádka s partnerem?

Horoskop na další týden: Kdo se objeví ve správný čas na správném místě a koho čeká hádka s partnerem?

Ženy.cz Existuje láska na první pohled?

Existuje láska na první pohled?

Blesk.cz Uznávaný operní pěvec Milan Sulej (49) prožívá rodinné peklo: Pronásleduje ho matka! Jako miminko ho odkopla

Uznávaný operní pěvec Milan Sulej (49) prožívá rodinné peklo: Pronásleduje ho matka! Jako miminko ho odkopla

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se objeví ve správný čas na správném místě a koho čeká hádka s partnerem?

Horoskop na další týden: Kdo se objeví ve správný čas na správném místě a koho čeká hádka s partnerem?

Další doporučené recepty:

Kouzelný vaječný koňak
Kouzelný vaječný koňak
Kovářské kotlety
Kovářské kotlety
Kozí (beraní) rohy - sterilované
Kozí (beraní) rohy - sterilované
Kozí sýr s medem a datlemi
Kozí sýr s medem a datlemi
Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem
Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem
Krabí chuťovčičky
Krabí chuťovčičky
  • Recepty.cz
  • Kozí brada - novoroční zelňačka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact