• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kozí brada - novoroční zelňačka
Napište svůj komentář k receptu

Kozí brada - novoroční zelňačka

autor: wangel
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kozí brada - novoroční zelňačka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • uzené maso (klobása, salám...)
    • cibule
    • olej nebo Sádlo
    • česnek
    • brambory
    • kysané zelí
    • smetana
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • nové koření
    • paprika - sladká
    • bobkový list
    • maggi
    • pepř celý
    • pepř mletý
    • chilli papričky sušená (pro otrlé)

Postup přípravy receptu

1
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky" všeho pochybného druhu, jejichž konzumace se snáší pouze s Febicholem. KB připravujeme ZÁSADNĚ 30.12. běžného roku - doma nemusíme dodržovat nesmyslné předpisy šílených EU hygieniků a tak se KB může v klidu proležet do Nového roku a to v mnoha případech i s kuchařem. Záměrně nejsou uváděny hmotnosti složek či počty jednotlivých kusů, neboť:
2
a) do KB musíme brát a dávat, co zrovna je
3
b) nevíme, kolik posilvestrovských strávníků bude KB mlsat
4
c) nevíme, jak velký máme největší kastrol
5
Nakrájíme cibuli na kostičky (kdo to neumí, tak na libovolné tvary), do kastrolu střední velikosti - stejně bude malý a budete ho měnit za větší - dáme olej či sádlo, přidáme cibuli a jdeme prošmejdit ledničku - tu cibuli samozřejmě dáme předtím smažit. Vyhledáme uzené maso, klobásy, salámy etc. a rovněž nakrájíme na jakékoliv tvary (neberte ovšem všechno, Silvestr je až druhý den!), šoupneme do kastrolu na škvařící se cibuli, vše zamícháme a jdeme hledat brambory. Úspěšně nalezené OLOUPEME!, opět nějak nakrájíme, přidáme na cibulovo-masovo-salámovo-bůčkovo... základ a poprášíme sladkou paprikou. Kysané zelí propláchneme, zásadně NEKRÁJÍME (krájení už bylo dost) a přidáme do teď už toho většího kastrolu.
6
Zalijeme vařící vodou, přidáme koření a česnek, lehce posolíme, opepříme, podle momentální chuti osladíme a teď je ten čas přidat chilli papričku. Nalijeme si panáka dobré slivovice (vždyť se blíží Silvestr), do sladké smetany rozšleháme hladkou mouku, panáka vypijeme a číháme na ten správný okamžik, kdy jsou brambory i zelí uvařené - smetanu s moukou vmícháme do polévky a na mírném ohni provaříme cca 20 minut. A to je až do 1.1 dalšího roku vše!!
7
Knížecí rada: nesnažte se ochutit KB ještě toho 30.12.! Jednak je to brzo a druhak se Vám to po té slivovici stejně nepovede - nechejte vše v chladu proležet. Při chladnutí občas promíchejte, na povrchu KB by se měla objevit nádherná papriková oka, ale pokud se neobjeví, žádný problém - chutnat bude naprosto perfektně! Po silvestrovské noci KB přihřejte, dochuťte si každý sám na talíři podle momentálního stavu Vašich chuťových buněk a až se na sebe s přáteli u stolu podíváte, bude Vám jasné, proč se tato polévka jmenuje KOZÍ BRADA :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Obalovaný kozí sýr

Obalovaný kozí sýr

Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem

Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným…

Kozí sýr s medem a datlemi

Kozí sýr s medem a datlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jnovakova | 21. 11. 2018 11:46

    výborná polévka

  • Silesian | 2. 7. 2015 13:30

    Kozí brada se vaří zásadně z čerstvého a ne z kysaného zelí ! :-\

  • Lucka | 30. 12. 2012 16:09

    Už se mi vaří a vypadá to, že bude mňáám!!!

  • otto | 31. 12. 2011 09:45

    zajimaveeee....super...zdravim kuchtiky.....pf 2012 :-*

  • silvie22377z
    silvie22377z | 28. 10. 2011 21:15

    zajimavy komentar, jednoduchy recept, rychla polevka..kazdy chlap ji zvladne levou zadni..i ten muj :-)

  • Tereza T
    Tereza T | 21. 4. 2011 12:25

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 20. 4. 2011 21:56

    Polévka

  • awstr awstr | 29. 12. 2009 21:28

    jeden z nejpohodovějších receptů, letos ho budu vařit již po čtvrté, pokaždé je ale už při přípravě veselo(jeden bod opakujeme často:-) ) Díky.jo a fakt pomůže:-)

  • Lucka | 27. 6. 2007 07:39

    Ten recept nemá chybu,už ted se mi sbíhají sliny a přemýšlím,že ji uvařím na víkend na chalupu ajelikož tam nemame dost vody,tak budou asi všichni s tou kozí bradou behat cely den.

  • Ladka B. | 30. 4. 2007 14:21

    Zelňačku jsem ještě nezkusila, ale po přečtení receptu mám tak nějak dobrou náladu :-)

  • Petra Albrechtová | 9. 12. 2006 18:15

    Ty jo, tak tuhle kapustnicu určitě vyzkouším, i když moje kamarádka z Kysúc "reve", že tam nutně musí být ještě "rebierka" :) Nejvíc mě bere ta slivovice a číhání ...

  • Jana Z | 5. 12. 2006 12:42

    Zapomněla jsem se podepsat.

  • Anonym | 5. 12. 2006 12:42

    Pro Hanku: nechtěla jsem to říct "na plnů hubu" ale je to tak a je to už třicet let. Ach jo.

  • ELA | 5. 12. 2006 10:52

    moc díky za super "vyprošťováka" z předvánočního frmolu v práci- tajně se tu chechtám za monitorem a pokouším se vybavit, mám-li doma potřebné suroviny (slivovici určitě, takže minimálně číhat mohu docela dlouho ;o) )krásný den Vám všem!!

  • Hana Rožníčková | 5. 12. 2006 10:14

    Jano, tak mě připadá, že jsi slivovicí oslavila 18 narozeniny a nějak to nesedlo??? Já jí mám docela ráda, ale musí být opravdu dobrá.

  • Jana Z | 5. 12. 2006 09:42

    Tak pravdou je že slivovici od svých 18. narozenin nepiju přestože bydlím na Slovácku. A jelikož pořád spěchám tak vařím zelí zvlášť.Ale Váš literárně kulinářský výtvor se mně tak líbí, že slivovičku nahradím jiným pitím a spěchat nebudu.

  • wangel | 4. 12. 2006 22:19

    Pro Janu Z. :brambory se zelím se opravdu uvaří, protože není kam spěchat- a taky jsem napsal, že je třeba si nalít panáka (či jinak se bavit) a ČÍHAT na ten správný okamžik - to může trvat i litr slivovice :-))))), někomu i do Nového roku, že ? hmmm..Jinak díky za pochvalu mé první literárně kulinářské prvotiny, už chystám další.

  • Marie Pospíšilová | 4. 12. 2006 11:30

    Díky za recepis, moc jsem se pobavila. Zatím jsme nebyli v takovém stavu, abychom ji naléhavě potřebovali. Recept ale vypadá pěkně, zelňačku máme všichni rádi. Jen ty houby jak radí Petra bych do té novoroční vyprošťovací asi nedávala.

  • petra bláhová | 4. 12. 2006 10:09

    znám ji je moc dobrá máme ji vždy jako štědrovečerní.Naučila mne ji babička ze slovenska,ale přidáváme tam ještě houby.

  • Jana Z | 4. 12. 2006 09:55

    Hezké čtení docela jsem se i pobavila - ALE mám zkušenost že brambory dohromady se zelím se neuvaří.Nejdřív vařím zelí do měkka a pak přidávám brambory.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Silvestr Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Chilli papričky Cibule Cukr Hladká mouka Kysané zelí Maggi Nové koření Olej Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Smetana Sůl Uzené maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jednoduchá domácí paštika

Jednoduchá domácí paštika

Univerzální bramborové těsto

Univerzální bramborové těsto

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Špecle se slaninou a žampiony

Špecle se slaninou a žampiony

Hrníčkový šlehačkový dort

Hrníčkový šlehačkový dort

Tradiční trdelník

Tradiční trdelník

Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky

Vynikající kvasnicové knedlíčky do…

Medové řezy alá falešný medovník

Medové řezy alá falešný medovník

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Doporučujeme

20 minut
Mexický těstovinový salát

Mexický těstovinový salát

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Poslední sledované recepty

115
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
56
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
45
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
35
Čertovský mls
Čertovský mls
35
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina, která je opět „in“. Dejte jí šanci i vy!
Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina,…
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s jídelníčkem, díky kterému půjdou kila sama dolů
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s…
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se…
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
AHA.cz Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Michal David chystá show po vzoru světových celebrit: Takhle vypadá scéna za 13 mega!

Michal David chystá show po vzoru světových celebrit: Takhle vypadá scéna za 13 mega!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Další doporučené recepty:

Kouzelný vaječný koňak
Kouzelný vaječný koňak
Kovářské kotlety
Kovářské kotlety
Kozí (beraní) rohy - sterilované
Kozí (beraní) rohy - sterilované
Kozí sýr s medem a datlemi
Kozí sýr s medem a datlemi
Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem
Kozí sýr s pažitkou a pošírovaným vejcem
Krabí chuťovčičky
Krabí chuťovčičky
  • Recepty.cz
  • Kozí brada - novoroční zelňačka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact