pomerančová kůra
z jednoho pomeranče (nebo citronu)
470
ml
mléko
vlažné
sůl
na špičku nože
máslo
na vymazání formy
Postup přípravy receptu
1
Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a necháme stranou. Žloutky vyšleháme s cukry a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou (pomeranč nejlépe v bio kvalitě) do pěny. Pak zašleháme vlažné rozpuštěné máslo a mouku. Do směsi přiléváme vlažné mléko a vše dobře promícháme do hladké, tekutější konzistence. Pak přijde na řadu sníh z bílků, který již nezašleháváme, ale řádně metlou vmícháme do řídké směsi.
Koláčovou nebo dortovou formu, případně pekáček, vymažeme máslem, směs do ní nalijeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme kuchyňskou jehlou, která musí zůstat po vyndání čistá. Po zchladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
3
Pokud budeme chtít dělat koláč/dort citronový, postup bude úplně stejný jako u pomerančového, jen kůru použijeme z citronu. Oba koláče jsou výborné, chuť si zvolíme podle svého.
Já pekl v remosce, průměr 33 cm, 37 minut. Velikost formy můžeme použít i menší, tím bude koláč vyšší a tím se více podobat dortu. To už záleží na každém, jakou formu zvolí, efekt tří vrstev bude znatelný v každém případě.
5
Recept je velmi jednoduchý a zvládl by ho i začátečník bez zkušeností. Přišel mi mailem jako kouzelný dort, tak jsem pátral i po jiných receptech, na různých web.stránkách, z každého jsem si něco "uzobl"a zvolil příchuť pomeranče a citronu, která je úžasná, dort/koláč skvěle dochutí a po upečení tak již nepotřebuje žádné dokrášlování, ba ani ten moučkový cukr by tam být nemusel.