Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě piškoty, pokud by bylo tuhé, přidáme malinko smetanu nebo mléko. Potom tvoříme kuličky, které obalujeme v ořechách, čokoládě či barevné rýži.
Tak jsem to vyzkoušel a koule jsou dobré. Použil jsem hotové karamelové salko. Těch piškotů je ale třeba o dost více, asi jednou tolik, jinak je to řídké a lepí se to. Já jsem přidal i trochu strouhaného kokosu. Toho rumu je také dobré dát trochu více. Jinak recept mi připadá být dost nepřesně napsaný. Není zcela zřejmé jestli ty ořechy a čokoláda patří do těsta a nebo jsou určené pouze na obalování o čemž svědčí i některé dotazy ohledně toho zde v komentářích. Já jsem to dal vše do těsta a obaloval jsem v mletých ořecháh.
...řekl bych, že je možná o něco řidší než to kupované, ale chutí podobné tomu doma připravenému určitě je ...v postupu je napsané, že se podle hustoty dají přidat piškoty, tak bych se toho nebál ...místo piškot se dají použít také nepovedené pečené rozdrcené nebo rozmixované kousky cukroví, perníčků, odkrojky z medovníku nebo kávovníku...
Chápu, že kdysi karamelové salko se asi nevyrábělo. Mne ale zajímá jestli to prodávané karamelové salko v plechovce je stejné nebo podobné tomu 2 hodiny vařenému a jestli se dá stejně dobře použít na tento recept. Asi ano, ale raději se na to ptám abych zbytečně nedělal něco co se pak příliš nepovede. Má s tím někdo konkrétní zkušenost?
Jana
|8. 12. 2015 12:34
V r.2005 karamelové salko ještě nebylo a proto se vařilo 2 hodiny aby bylo takové jako o něm píšete.
Tento recept možná vyzkouším. Vypadá docela dobře. Příliš se mi ale nechce vařit až 2 hodiny to salko. Napadá mne proto jestli by se na to nedalo použít už hotové karamelové salko (http://www.tatramleko.cz/editor/image/produkty1/obrazek_143.png). Nezkoušel jste to už někdo nebo jaký máte kdo na to názor? Sice nevím jaké to karamelové salko v té plechovce je, ale proč karamelizovat něco co se dá zkaramelizované koupit?
Chci se zeptat, jak e má vařit to Salko, otevřené a občas promíchat, úplně zavřené, nebo s dirkou? Zkoušela jsem jedno vařit a dělají se mi v něm hrudky... :-(
Provedla jsem doma improvizovanou podobu tohoto receptu, akorát bez másla, jen se salkem a pochybuju o tom, že se dožije nějaká kulička Vánoc.
Tereza Heinlová
|2. 12. 2009 18:33
Tak jsem vyzkoušela a jsou fakt výborný, jen piškotů jsem musela přidat daleko víc, protože se hmota dost lepila. A je jich celkem dost, takže doporučuju - je to mňamka
Tereza Heinlová
|29. 11. 2009 18:46
Dnes chci vyzkoušet,ale zajímalo by mě, kolik je tak z jedné várky kuliček - samozřejmě přibližně. Moc děkuju za odpověď.
Radka
|17. 12. 2007 14:27
Opravdu jsou velice chutné a jednoduché.Dobře se i s těstem pracuje.Obalila jsem je v nastrouhané bílé i tmavé čokoládě.
Jarmila Dobiášová
|17. 1. 2007 16:57
Bylo to vynikající, mnohem lepší než klasické rumové kuličky. Už nejsou......
Wapi
|19. 12. 2006 13:38
Čokoládu jsem dala do kuliček a obalovala jsem v mletých ořechách.
Hannele
|19. 12. 2006 08:18
Mám taky ten dotaz, zda čokoláda patří do kuliček nebo až na obalení???? Jinak to vypadá fakt lákavě!!
Wapi
|17. 12. 2006 22:19
Fakt to nebouchlo a jsou výborný. Dík .
Hana Rožníčková
|12. 12. 2006 13:33
Wapi, včera jsem je vařila - nebouchly. Dělala jsem to poprvé, také jsem měla obavy, ale nic se nestalo.
Wapi
|12. 12. 2006 12:50
Nemůže ta plechovka bouchnout ?
Vladimíra
|8. 12. 2006 21:40
Pro Karlu:To Salko se vaří 2 hodiny celé ponořené ve vodě.Po otevření krásně voní karamelem.
Daniela
|15. 12. 2005 09:55
ta čokoláda na vaření patří už do těch kuliček, nebo až na obalování? Ráda bych tyto kuličky zkusila.Děkuji moc za radu.
karla Vilimkova
|13. 12. 2005 20:49
Pro Anonyma: nezlobte se, ale v komentarich u tohoto receptu to neni a velice se Vam omlouvam, ze jsem jsem se dotkla Vaseho ega s moji hloupou otazkou. Doufam, ze to prezijete a nebudete se tim trapit cele Vanoce.pro Jitku: dekuji velice za vasi odpoved ted uz vim jak na to a hned se do toho pustim.Jste moc laskava a preji Vam krasne proziti Vanocnich svatku a Stastny Novy rok.
Jitka malinová
|13. 12. 2005 13:40
Pro Karlu: neotevřená plechovka se postaví do vody tak, aby byla ponořená a vaří se 1 hod. z jedné strany, pak se otočí a druhou hodinu z druhé strany. Nebo to můžete dát do papiňáku, pak se to vaří jen 1 hodinu a neotáčí se. Plechovku otevírám až po vychladnutí.
anonym
|13. 12. 2005 12:41
Nezlobte se na mě,ale kdybyste si přečetla v komentářích alespoň pár řádků,a že je tady o tom psáno požehnaně, tak to budete vědět.Chce to jen se tomu věnovat pár minut navíc!
Karla Vilimkova
|13. 12. 2005 11:34
nezlobte se ale jak uvarime v plechovce? Nechapu, mam prelit Salko do hrnce a varit 2 hodiny? Nebo celou plechovku uvarime ve vode?Dekuji rada bych to zkusila
Jana
|13. 12. 2005 10:47
Recept nemá chybu. je to prostě nenáročné a velice chutné.