Vypravte se do východní Asie alespoň prostřednictvím chuťových vjemů. Voňavé pečené kuličky z mletého kuřecího masa s orestovanými paprikami v lahodné omáčce z kokosového mléka a rajčatového pyré, si vychutnáte s jasmínovou rýží.
Troubu předehřejte na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem. V míse dobře promíchejte maso s ostatními surovinami nasekanými najemno, a také se zázvorem i sójovou omáčkou či solí. Ze směsi utvořte koule velké jako pingpongový míček, vyjde přibližně na 20 kusů, a rozložte je na plech. Pečte dozlatova, asi 15 minut.
V kastrolu nebo ve woku rozehřejte olej a orestujte na něm na plátky nakrájenou cibuli. Po 4 minutách přidejte na kusy pokrájenou papriku a nadrobno nasekaný česnek i zázvor, po minutě koření a rajčatové pyré. Nechte koření rozvonět a hned zalijte kokosovým mlékem. Přilijte hrnek kuřecího vývaru nebo vody a povařte 10 minut. Do omáčky vložte masové koule i s výpekem a společně vařte do zhoustnutí omáčky, asi 5 minut, pak ji dochuťte limetovou šťávou a solí, nakonec vmíchejte špenát. Koule v omáčce podávejte s jasmínovou rýží posypané nastrouhanou limetovou kůrou a hrstí koriandru.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)