• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
Napište svůj komentář k receptu

Kotlíkový guláš ala DoPe

autor: dopefr
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kotlíkový guláš ala DoPe
Nahrát fotku
 

Suroviny

25 porce
    • 5
      kg hovězí maso může být i klížka
    • 3,50
      kg cibule Raději větší - je to pak rychlejší
    • 1
      ks celer menší bulvu
    • 2
      ks petržel
    • 2
      ks mrkev
    • 8
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      balíček drcený kmín nebo mletý
    • 1
      balíček majoránka
    • 10
      stroužek česnek
    • 4
      kostka masox
    • 3
      kg rajčata spařená a oloupaná
    • 3
      kg paprika tenkostěnné zelené nepálivé
    • sůl
    • 2
      balíček pepř celý
    • 1
      balíček nové koření
    • 15
      lžíce hladká mouka T650, ne dvounulku
    • 4
      balíček mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme nahrubo. Maso musí být z jednoho kusu dobytka a stejného druhu (nelze kombinovat přední a kližku, už vůbec ne se zadním, protože by nebylo měkké ve stejnou dobu). Maso omyjeme, vykrájíme šlachy a tučné maso (počítejte s tím, že vykrájíte cca 0,3-0,4 kg). Maso nakrájíme na kostky asi 3 cm velké (pokud možno stejně velké).
2
To, co jsme vykrájeli z masa, vložíme do hrnce a dáme vařit spolu s mrkví, celerem, petrželí, třiceti kuličkami celého pepře, dvaceti kuličkami nového koření, popř. k posilnění vývaru přidejte morkové kosti (žádnou sůl). Vývar bude sloužit k podlévání až ve fázi dušení masa.
3
Veškeré sádlo roztopíme v kotli a potom přidáme nakrájenou cibuli (cibule nesmí být více než 2/3 masa, jinak bude guláš sladký). Cibuli restujeme za velmi mírného ohně až do fáze zhnědnutí okrajů (toto bude trvat cca 1 hodinu).
4
Potom cibuli odstavte z ohně a nechejte půl minuty zchladnout, pak ihned přidejte mletou sladkou papriku (kdo má rád ostřejší, může přidat i trochu pálivé, ale v tomto množství bývá vaření guláše zpravidla spojeno i s dětskými strávníky, tak to zvažte sami). Okamžitě míchejte a po další půlminutě přidejte kostky masa a stále míchejte. Jakmile maso směs zchladí (jinak paprika se lehce a rychle ráda připeče a zhořkne), podlijte půllitrem vývaru (ten asi ještě nebude hotový, tak klidně půllitrem vařící vody), vraťte kotel na oheň a stále míchejte.
5
Při každém podlévání se snažte polévat kotel po stranách, abyste čistili připečené okraje. V této fázi do guláše nesmí přijít žádná sůl, jinak maso nepustí dostatek šťávy a "zatáhne se".
6
Po půl hodině přidejte půl až celý balíček mletého pepře, balíček drceného kmínu a hořčici. Podle potřeby podlévejte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby se maso dusilo ve vlastní šťávě, ale ne moc, aby se nevařilo jako polévka. Ideální konzistence je taková, že za minimálního množství tekutiny se maso ještě nepřipaluje. Raději podlévejte častěji a méně po jednotlivých naběračkách.
7
Za cca půl hodiny přidejte půl hrsti soli, 2/3 celkového množství předem omytých a na pásky nakrájených zelených paprik (můžou být i žluté, ale ne barevné nebo silnostěnné), nadrobno nakrájená oloupaná rajčata (všechna - rajčata se musí stihnout rozdusit na kaši, zrníčka nevadí, ta se rozdusí taky), stále mícháme a sporadicky podléváme.
8
Nemáte-li vývar, nahraďte jej vroucí vodou, pak ale v době, kdy budete přidávat sůl, dejte jí méně a vhoďte do guláše 4 kostky masoxu, abyste tímto vývar nahradili.
9
Jakmile je maso ve fázi, že se dá pokousat, ale tzv. "ještě by to trochu chtělo" (toto nastane asi po dalších dvou hodinách, ale průběžně maso testujte), přidáme zbývající 1/3 paprik a 10 minut dusíme, aby trochu změkly (to už budou rajčata a ty 2/3 paprik rozdušené na kaši a v guláši nebudou vidět).
10
Dolejeme vařící vývar (cca 4-5 litrů, to odhadněte sami) a za stálého míchání vlejeme do kotle přes sítko dobře rozkvedlanou mouku s půllitrem STUDENÉ vody, jakmile to za stálého míchání začne vařit, přidáme utřený česnek se solí.
11
Nyní by mělo masu chybět do úplného změknutí tak 15-30 minut (doba, po kterou se musí nejméně mouka vařit (jinak vám guláš, až si jej budete přihřívat v dalších dnech, zřídne). Dvě minuty před koncem přidejte v rukou nadrcenou majoránku. Ochutnejte a případně dosolte.
12
Odstavte z ohně a podávejte s čerstvým chlebem a syrovou trochou cibule. Dobrou chuť.
13
Poznámka: Zbylý guláš se musí nejméně každých 10-15 minut promíchávat, aby se nezapařil (to je potom hrozný odér a můžete jej vyhodit), dokud nebude vlažný.
14
Tento guláš dělám jen příležitostně, když se sejde více lidí, tak dvakrát až třikrát do roka. Kouzlo je v tom, ze se na něm podílí mnoho pomocníků. Jednak je u toho sranda, lidi, kteří se neznají, spolupracují a seznámí se. Je to zkrátka společenská záležitost na celý den.
15
Nachystejte si alespoň jedno kolečko dřeva. Nezdá se to, ale spálíte ho dost. Pět hodin je pět hodin.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš II.

Kotlíkový guláš II.

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Guláš z divočáka (kančí guláš)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Oběd Dušení Vaření Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Drcený kmín Hladká mouka Hořčice plnotučná Hovězí maso Majoránka Masox Mletá sladká paprika Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Petržel Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Jablečný koláč s ořechy

Jablečný koláč s ořechy

Rychlí utopenci

Rychlí utopenci

Okurková omáčka z hovězího masa

Okurková omáčka z hovězího masa

Suši s rybou a zeleninou

Suši s rybou a zeleninou

Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Mrkvové smoothie s jogurtem

Mrkvové smoothie s jogurtem

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

85
Sekaná v bramborovém těstě
Sekaná v bramborovém…
66
Dýňová tortila
Dýňová tortila
66
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
49
Máslové řízky
Máslové řízky
47
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až…
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
AHA.cz Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Gregorová už nevydržela mlčet: Pravda o Ondřeji Brzobohatém

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Jiřina Bohdalová (94) po operaci srdce: Lékař řekl, jak na tom je! A Zeman jí poslal vzkaz…

Jiřina Bohdalová (94) po operaci srdce: Lékař řekl, jak na tom je! A Zeman jí poslal vzkaz…

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact