• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
Napište svůj komentář k receptu

Kotlíkový guláš ala DoPe

autor: dopefr
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kotlíkový guláš ala DoPe
Nahrát fotku
 

Suroviny

25 porce
    • 5
      kg hovězí maso může být i klížka
    • 3,50
      kg cibule Raději větší - je to pak rychlejší
    • 1
      ks celer menší bulvu
    • 2
      ks petržel
    • 2
      ks mrkev
    • 8
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      balíček drcený kmín nebo mletý
    • 1
      balíček majoránka
    • 10
      stroužek česnek
    • 4
      kostka masox
    • 3
      kg rajčata spařená a oloupaná
    • 3
      kg paprika tenkostěnné zelené nepálivé
    • sůl
    • 2
      balíček pepř celý
    • 1
      balíček nové koření
    • 15
      lžíce hladká mouka T650, ne dvounulku
    • 4
      balíček mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme nahrubo. Maso musí být z jednoho kusu dobytka a stejného druhu (nelze kombinovat přední a kližku, už vůbec ne se zadním, protože by nebylo měkké ve stejnou dobu). Maso omyjeme, vykrájíme šlachy a tučné maso (počítejte s tím, že vykrájíte cca 0,3-0,4 kg). Maso nakrájíme na kostky asi 3 cm velké (pokud možno stejně velké).
2
To, co jsme vykrájeli z masa, vložíme do hrnce a dáme vařit spolu s mrkví, celerem, petrželí, třiceti kuličkami celého pepře, dvaceti kuličkami nového koření, popř. k posilnění vývaru přidejte morkové kosti (žádnou sůl). Vývar bude sloužit k podlévání až ve fázi dušení masa.
3
Veškeré sádlo roztopíme v kotli a potom přidáme nakrájenou cibuli (cibule nesmí být více než 2/3 masa, jinak bude guláš sladký). Cibuli restujeme za velmi mírného ohně až do fáze zhnědnutí okrajů (toto bude trvat cca 1 hodinu).
4
Potom cibuli odstavte z ohně a nechejte půl minuty zchladnout, pak ihned přidejte mletou sladkou papriku (kdo má rád ostřejší, může přidat i trochu pálivé, ale v tomto množství bývá vaření guláše zpravidla spojeno i s dětskými strávníky, tak to zvažte sami). Okamžitě míchejte a po další půlminutě přidejte kostky masa a stále míchejte. Jakmile maso směs zchladí (jinak paprika se lehce a rychle ráda připeče a zhořkne), podlijte půllitrem vývaru (ten asi ještě nebude hotový, tak klidně půllitrem vařící vody), vraťte kotel na oheň a stále míchejte.
5
Při každém podlévání se snažte polévat kotel po stranách, abyste čistili připečené okraje. V této fázi do guláše nesmí přijít žádná sůl, jinak maso nepustí dostatek šťávy a "zatáhne se".
6
Po půl hodině přidejte půl až celý balíček mletého pepře, balíček drceného kmínu a hořčici. Podle potřeby podlévejte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby se maso dusilo ve vlastní šťávě, ale ne moc, aby se nevařilo jako polévka. Ideální konzistence je taková, že za minimálního množství tekutiny se maso ještě nepřipaluje. Raději podlévejte častěji a méně po jednotlivých naběračkách.
7
Za cca půl hodiny přidejte půl hrsti soli, 2/3 celkového množství předem omytých a na pásky nakrájených zelených paprik (můžou být i žluté, ale ne barevné nebo silnostěnné), nadrobno nakrájená oloupaná rajčata (všechna - rajčata se musí stihnout rozdusit na kaši, zrníčka nevadí, ta se rozdusí taky), stále mícháme a sporadicky podléváme.
8
Nemáte-li vývar, nahraďte jej vroucí vodou, pak ale v době, kdy budete přidávat sůl, dejte jí méně a vhoďte do guláše 4 kostky masoxu, abyste tímto vývar nahradili.
9
Jakmile je maso ve fázi, že se dá pokousat, ale tzv. "ještě by to trochu chtělo" (toto nastane asi po dalších dvou hodinách, ale průběžně maso testujte), přidáme zbývající 1/3 paprik a 10 minut dusíme, aby trochu změkly (to už budou rajčata a ty 2/3 paprik rozdušené na kaši a v guláši nebudou vidět).
10
Dolejeme vařící vývar (cca 4-5 litrů, to odhadněte sami) a za stálého míchání vlejeme do kotle přes sítko dobře rozkvedlanou mouku s půllitrem STUDENÉ vody, jakmile to za stálého míchání začne vařit, přidáme utřený česnek se solí.
11
Nyní by mělo masu chybět do úplného změknutí tak 15-30 minut (doba, po kterou se musí nejméně mouka vařit (jinak vám guláš, až si jej budete přihřívat v dalších dnech, zřídne). Dvě minuty před koncem přidejte v rukou nadrcenou majoránku. Ochutnejte a případně dosolte.
12
Odstavte z ohně a podávejte s čerstvým chlebem a syrovou trochou cibule. Dobrou chuť.
13
Poznámka: Zbylý guláš se musí nejméně každých 10-15 minut promíchávat, aby se nezapařil (to je potom hrozný odér a můžete jej vyhodit), dokud nebude vlažný.
14
Tento guláš dělám jen příležitostně, když se sejde více lidí, tak dvakrát až třikrát do roka. Kouzlo je v tom, ze se na něm podílí mnoho pomocníků. Jednak je u toho sranda, lidi, kteří se neznají, spolupracují a seznámí se. Je to zkrátka společenská záležitost na celý den.
15
Nachystejte si alespoň jedno kolečko dřeva. Nezdá se to, ale spálíte ho dost. Pět hodin je pět hodin.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš II.

Kotlíkový guláš II.

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Guláš z divočáka (kančí guláš)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Oběd Dušení Vaření Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Drcený kmín Hladká mouka Hořčice plnotučná Hovězí maso Majoránka Masox Mletá sladká paprika Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Petržel Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opilé řezy

Opilé řezy

Bramborový oběd

Bramborový oběd

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Cibulačka se sýrem II.

Cibulačka se sýrem II.

Hrachová polévka s domácími houstičkami

Hrachová polévka s domácími…

Ostružinový řez

Ostružinový řez

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Bábovka z kefíru hrníčková

Bábovka z kefíru hrníčková

Houbový kuskus - rychle a chutně

Houbový kuskus - rychle a chutně

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

67
Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Fazolový salát se…
57
Fajnový mix na topinky a do salátů
Fajnový mix na topinky a…
46
Cizrna na paprice se smetanou
Cizrna na paprice se…
31
Houbová frittata s rajčaty
Houbová frittata s…
22
Rychlé rizoto z uzeného kuřete
Rychlé rizoto z uzeného…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

SportRevue.cz FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact