g
vepřové kotlety
vykostěné , či jiné vepřové maso - lze i drůbeží
750
ml
mléko
500-750
sůl
4
stroužek
česnek
1
lžička
koření
např. na ryby, grilovací, adžika, apod.
1
ks
cibule
1
ks
vejce
80
g
hladká mouka
tuk
např. sádlo
Postup přípravy receptu
1
Maso den předem naklepeme a namočíme do mléka, aby bylo ponořené. Druhý den maso osušíme, posolíme, potřeme česnekem, posypeme kořením, obalíme v mouce a v rozkvedlaných vejcích (do nich přidáme trochu mléka z masa) a zprudka opečeme na tuku. Maso naskládáme za sebe na pekáček (nejlepší je ohnivzdorný), polejeme trochou výpeku a přiklopíme. Dáme do trouby na 100 °C asi 3/4 - 1 hodinu pomaličku péct.
2
Ve výpeku osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli a nakonec ještě zbylá rozkvedlaná vejce a uděláme velkou omeletu, z níž si každý potom kousek utrhne.
3
Jako příloha je nejlepší bramborová kaše, ale mohou být i vařené brambory nebo hranolky. Na kaši nasypeme trochu smažené cibulky
4
Kotlety jsou moc dobré i studené s chlebem, pokud zbudou.