Vepřové kotlety s kostí (nebo i bez) lehce naklepeme, osolíme, opepříme nahrubo mletým pepřem čtyř barev a posypeme rozmarýnem - cca 2-3 jehličky na 1cm plochy masa. Koření rukou pořádně zatlačíme do povrchu masa a potřeme extra panenským olivovým olejem. Kvalitu oleje nepodceňujte, odvděčí se vám tím, že se na pánvi nepřepálí.
2
Do rozehřáté trouby vložíme hranolky dle návodu a rovnou jdeme opékat kotlety.
3
Kvalitní teflonovou pánev rozehřejeme a na suchou pánev dáme opékat kotlety. Nepřidávejte žádný olej, stačí, že jsou kotlety dostatečně potřeny kvalitním olivovým olejem. Kotlety zpočátku dobře přitlačte k povrchu pánve. Kotlety opékáme asi 6 minut z každé strany při střední teplotě tak, aby se maso opeklo hezky dozlatova ale nepřipálilo.
4
Zatím, co se opéká jedna strana masa, si na druhé pánvi zlehka na másle osmažíme nakrájené a očištěné žampiony. Můžeme přidat i usušené houby, které jsme před tím alespoň na 20 minut namočili do slané vody a přecedili. Přisypeme drcený kmín, nahrubo mletý pepř (lepší je směs více barev), trochu soli a osmažíme je. Po chvíli smažení, cca po dobu opékání jedné strany masa, nalijeme na houby cca 200 ml smetany a za stálého míchání necháme několik minut povařit. Smetana musí trochu zpěnit a ke konci přidáme vymačkané dva stroužky česneku a zasypeme nasekanou pažitkou.
5
Mezitím už smažíme kotletky z druhé strany a v troubě se nám dodělávají hranolky. Vše nám pěkně klapne na čas a za 20 minut servírujeme vynikající dobrotu, po které se budou všichni olizovat. Na talíř nandáme osolené hranolky, přiložíme kotletku a tu z části zalijeme hříbkovou omáčkou.
6
Aby to bylo úplně fresh, přidáme na talíř pár měsíčků rajčete nebo červené papriky.