Lahodná vepřová pečeně provoněná rozmarýnem, kmínem a česnekem se postará o vynikající chuťový prožitek. Spolu s mrkví, růžičkovou kapustou a žampiony vznikne netradiční a velmi chutný oběd či večeře.
Rozmarýn, římský kmín a česnek rozdrťte v hmoždíři, smíchejte s balsamikem, olejem a solí. Vzniklou pastu vetřete do masa a nechte půl hodiny marinovat při pokojové teplotě. Maso zprudka opečte ze všech stran na pánvi se lžící oleje.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Cibuli nakrájejte na klínky, dejte do pekáče, podlijte trochou vody, na cibuli položte maso a dejte do rozpálené trouby. Pečte zhruba půl hodiny, doba pečení záleží na velikosti masa. Pokud máte zapichovací teploměr, použijte ho, teplota uvnitř masa by měla být 60–70 °C.
Zeleninu očistěte a pokrájejte na poloviny. V pánvi na troše olivového oleje ji pozvolna restujte, aby změkla a chytla barvu, měla by ovšem zůstat křehká. Solte a pepřete až těsně před dokončením, aby houby zbytečně nepustily vodu.
4
Jakmile je zelenina akorát na skus, přisypte do pánve cukr, promíchejte a nechte ho lehce zkaramelizovat. Před podáváním nechte maso pár minut odpočinout na mřížce, aby se uvnitř „dopeklo“ a všechna šťáva zůstala uvnitř. Krájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte s glazovanou zeleninou.