Toto jídlo patří k tradici korejské kuchyně a vy si jej díky našemu receptu můžete snadno připravit i doma. Misku rýže s pikantní omáčkou doplňují samé dobroty - mleté maso, houby šitake, mrkev, cuketa, pórek a sázené vejce.
g
mleté maso
nebo na velmi jemné plátky nakrájené hovězí
slunečnicový olej
1
kg
rýže
dušená z předchozího dne
100
g
šitaké
čerstvých - nebo 20 g sušených
1
ks
cuketa
menší
2
ks
mrkev
1
ks
pórek
malý
4
ks
vejce
sezam
k podávání
koriandr
k podávání
omáčka na rýži
2
lžíce
omáčka
pikantní gochujang
2
lžíce
mirin
2
lžička
cukr krupice
2
lžička
sezam
orestovaného
1
lžička
sezamový olej
1
lžíce
jarní cibulka
najemno nakrájená
Postup přípravy receptu
1
V misce prošlehejte mirin se sójovou omáčkou, prolisovaným česnekem, zázvorem, dvěma lžícemi sezamového oleje a sezamem. Polovinu marinády přimíchejte k masu a nechte chvíli odležet.
Do woku nalijte trochu oleje a přisypte uvařenou rýži. Restujte dokřupava, alespoň 10 minut. Zatím v druhé pánvi restujte asi 1–2 minuty postupně houby šitake pokrájené na plátky, cuketu na nudličky, mrkev na julienne a pórek na proužky – vždy na lžíci oleje a se lžičkou zbylé marinády. Pak na pánvi opečte i marinované maso.
Prošlehejte ingredience na omáčku. Do misek servírujte rýži a doprostřed část omáčky. Dokola aranžujte houby, mrkev, cuketu, pórek, maso a na omáčku položte sázené vejce. Misky ozdobte sezamem s koriandrem a ihned podávejte se zbylou omáčkou, kterou si jídlo dochucujte.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (říjen/2018)