Jemná smetanová omáčka plná voňavého kopru patří k oblíbeným českým klasikám. Dejte si k ní ztracené vejce a vařené brambory nebo houskový knedlík a uvidíte, jak si všichni strávníci pochutnají.
V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou ihned prošlehejte dohladka. Omáčku osolte a nechte zvolna vařit přibližně 20 minut. Průběžně ji míchejte, aby se nepřichytla.
Do provařené omáčky nalijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Nyní omáčku ještě dochuťte solí či octem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte jemně nasekaný kopr.
3
V menším kastrolu přiveďte k varu asi 8 cm vysoký sloupec vody. Osolte, případně přidejte lžíci octa. Var zmírněte, utvořte ve vodě vír a doprostřed opatrně z malé výšky vyklepněte vejce. Vařte 3 minuty a poté vejce vyjměte děrovanou naběračkou.