Už jsem jako milovník Koprovky jedl všechny možné, ale jako naprosto dokonalou mohu označit jen tu, uvařenou přesně podle "normy" - tedy podle receptu z knihy "RECEPTURY TEPLÝCH POKRMŮ". Moje dnes již "salátové" provedení vydané v roce 1983 bylo určeno pro veřejné stravování v době, kdy platily ČSN pro vše, takže špekáčky byly stejně všude skvělé, gothaj stejně atd, takže i ceny byly všude stejné. Pak už záleželo jen na tom, jaký je kuchař flink, či ožrala, nebo milovník dobrého jídla. Na str. 491, jako první z omáček se dozvíte, že zásmažku z tuku a hl.m. uděláme zásmažku, zalijeme ji vývarem B ;-) a mlékem a vaříme min 1/2 hod.,pak zjemníme smetanou, velmi krátce povaříme a mírně okyselíme převařeným octem, přisladíme cukrem, krátce povaříme a přecedíme. Na závěr přidáme spařený kopr a zjemníme máslem. ´ÚŽASNÁ DOBROTA! <3
Dělám stejnou, jen místo mléka a citronu používám kysanou smetanu. Dávám 1.
Máma dělala koprovku narychlo v podstatě totožně, jen tu mouku rozkvedlala ve smetaně, což dodalo obyčejné rychlé omáčce trochu vyšší úřoveň. Jdu to zkusit na rodinu, co mi na to řeknou :-)
Paní Aleno, máte pravdu, jsem to ale truhlík, na cukr jsem dočista zapomněla ;-( Jak to jeden dělá zpaměti, považuje některé suroviny za samozřejmé :). Ona špetka cukru krásně zvýrazní chuť i jiných jídel...
Paní Marie, takhle ji dělám taky a moje mamča taky. Já ještě přidávám trošku cukru.. Docela bych si jí dala!!Taky to netrvá tak dlouho a chuť je podle mého názoru lepší, ale proti gustu...
Když byl náš mladej ještě hodně mladej..:-) tak jsem ve stánku koupila časák, jmenovalo se to "Vaříme pro děti a nemocné chutně"..podle toho dělám koprovku už léta.Nasucho opražím v v hrnci do zlatava asi dvě lžíce hl.mouky, pak to zaleju mlékem, rozkvedlám, převařím, tím to zhoustne a pak už jen dochucuji koprem, solí, citronovou šťávou a špetkou cukru.Přidám bobek a nové koření a nechám dovařit, dítě je už dospělák tak i trohu vegety a je to fakt moc dobré..:-)
Hmm... jako nouzovka jo, ale jinak děláme jíšku, zalít vývarem, povařit, přidat smetanu, chvilku povařit, osolit, opepřit, okyselit citronovou šťávou a nakonec po stažení z plamene přidat kopr. Jen se jíška musí dělat světlounká, jinak přehluší chuť omáčky. Stejně děláme křenovou nebo okurkovou omáčku :)
No, nic proti, ale moje maminka dělala koprovku jinak a troufám si říct, že lepší...ale jako rychlé nouzové řešení, proč ne?
Delam ji stejne, akorat solim az nakonec a okyseluji octem, zatim se mi nikdy nesrazila.