Dnes jsem ji dělala a můžu říct, že je výborná, ale dala jsem smetanu s moukou a koprem jako zavářku. Krásně to zhoustlo a dostalo to šmak. Nakrájená vejce jsem přidala nakonec a povařila. Výborná polévka <3
Luxusní..zbyl mi kopr z nakládání hub , tak co s ním , že ? :-) A dva praváci , ale příště to chce směs hub..To si budu pamatovat na příště :-[ Ovšem výsledku to nic neubírá..díky :-)
A samozřejmě nakonec kopr!PS
Já postupuji takto - dám vařit brambory,koření,namočené houby.Když je vše skoro měkké,přidám jíšku.Když se vše povaří ,přidám dle chuti ocet,a ještě chvíli povařím(je potřeba ta syrovost octa trochu srazit)Přidávám kvůli vyvážení kyselosti maličko cukru ,ale jen trošku.(na 2l polévky tak 1/4 KL).Odstavím z ohně, počkám tak 1min a přidám smetanu- vyší procento tuku !!!.Dávám někdy kysanou krémovitou.Řádně promíchám.Je mňam.:-))PS
No a nebo zkuste citronovou stavu.Jeste nikdy se mi nic nesrazilo.
Sisa, polievku najprv odstavte z ohna a nechajte chvilu chladnut. Az potom pridajte ocot a hned pomiesajte.
Síso, skúste ocot trocha zohriať a pomaly dávať do polievky, miešať .Ja to takto robím a ešte nikdy sa mi polievka nezrazila.
Octuji mléčné polévky až na talíři, každý podle své chuti a nemusím se bát uložit polévku i do lednice a druhý den ohřát
Poraďte jak postupovat, když dám ocet do polévky, tak se mi srazí. Díky
Já postupuju trak,že vařím houby i s nálevem,bramborami ,bujonem zeleninovým nebo houbovým a pak zahustím moukou rozmíchanou ve šlehačce nebo jen mléce a min. 10 minut povařím. Kopr a ocet už nevařím! Vajíčka umíchám na másle samostatně a přidám do hrnce.
Kulajda je skvělá, všem moc chutnala. Nemáte-li houby, stačí nakrájet žampiony do krabičky (sáček propouští vůni) a dát na noc na mražák. Pak bez romražení na tuk se špetkou kmínu. Snad žádné houby tak nevoní! A krabičky se žampiony vydrží na ledu dlouho.
Vřele doporučuji použít místo vody,, houboví vývar,,polévka především velmi zavoní.Také se nebojte kopru,zakysaná smetana by měla být samozřejmostí.Dobrou chuť.
Jaká se má, prosím, dávat smetana? Kysaná??
jdu to zkusit uvidime jak to dopadne, uz se tesim na kulajdu tyden, ted si ji uvarim podle tohoto receptu protoze je nejlepsiiiiiiiiiii pa pa jaja
Kulajda je jedna z najlepších polievok, u nás ju máme radi všetci a bez kôpru si ju ani neviem predstaviť.
Kulajda výborná.. ale nejdřív jsem byla zklamaná, byla téměř bez chuti. Chtělo to víc soli a octa. Nemám to v oku a doma moc nesolíme, tak sem se toho bála, ale dopadlo to na výbornou a dneska, když se rozležela.. jen se zaprášilo.. i za polívkou :) Díky za recept, dávám 1.
Taky tam dám někdy zavařené zelené fazolky, ale vajíčko rozmíchám a dávám ho někdy nakonec vaření.
Tak tahle kulajda je fakt výborná,recept jsem tu našla před rokem a od té doby ji rodinka stále vyžaduje:-)))místo hub přidávám zelené fazolky a je to mňamka!!!
no dnes se už jíšky tak dlouho nepřevařují,jinak se zpracováva mouka než kdysi
já jí dělám i z čerstvých hub...ale mám trochu jiný postupdávám jíšku až nakonec...a to tu granulovanou a to tolik, až je polévka hustá...a vajíčka dávám "ztacená" :-))
Toto je to správná kulajda, a je to mňamka. Pokud je řídká, doporučuji dohustit rozmíchanou studenou vodu s hladkou moukou. A nechat ještě povařit.
Když jsem si přečetla tolik pochvalných komentářů, řekla jsem si, že jí musím zkusit uvařit, už jen z toho důvodu, že přítel má rád kopr. Ale dopadla jsem s ní podobně jako Ivana. Polévka se jíst dá, ale nějak jsem jí nemohla dochutit a byla řídká. Ale určitě jí ještě zkusím uvařit znovu, příteli chutnala a zkusím se řídit podle rad již v uvedených komentářích.
my sme ju robili prvy krat v zivote a JE VyNIKAJUCA, inac pani Markete davam za pravdu!
Veľmi dobrá polievka
Citit tam ta mouka rozhodne nebyla, mouku staci provarit 10 minut.
Jíška se má vařit 30 minut,protože je tam mouka,aby nebyla cítit!
Moc moc dobra, navarila jsem ji velky hrnec a mizi kosmickou rychlosti. Akorat nejak nechapu, proc se ma varit 30 minut jen voda s jiskou, ja jsem pridala do jisky vodu a hned i ostatni suroviny, nez se brambory uvarili, tak byla provarena i ta jiska. Usetri se tak dost casu a vysledek je predpokladam stejny.
Kulajda byla skvělá. Vařily jsme ji dnes s mamkou k obědu. Daly jsme zakysanou smetanu, rozšlehané vejce místo vařených a kostku masoxu. Výborná! Dáváme 1!
Ivano možná jste dala moc vody, zkuste méně vody a přidejte 1/2 - 1 kostičku masoxu, místo octu použijte kysanou smetanu. Mouku dávat vůbec nemusíte, když se Vám bude zdát polévka moc řidká, tak ji nakonec zahustěte instantní jížkou. Kopr zkuste dát ze skleničky, má trošku jinou chuť a to by bylo, aby nebylo :-))
VYBORNA , DIKY BOHU ZA TYTO RECEPTY, VE SPANELSKU TUTO POLEVKU NEZNAJI A UZ VUBEC NEZNAJI KOPR, ZKUSILA JSEM BEZ KOPRU A MUJ PRITEL SI 3X PRIDAL, DEKUJI ZA RECEPT
Byla moc dobrá! Místo smetany a octu jsem zkusila dát ten kefír a povedlo se :)
Dnes jsem dělala tuto polévku a asi se mi nějak nepovedla. Dá se jíst, ale asi jsem jí špatně ochutila nebo nevim. Kulajdu jsem dělala 2x v živote. Poprvé jsem byla těhotná a nechutnala mi, ale myslela jsem, že to je kvůli těhotenství. Teď těhotná nejsem a zase mi nechutná. Podle surovin v polévce by mi to ale mělo chutnat :-) Kde je chyba?
Kulajda byla vynikající. Vařila jsem podobnou, ale bez kopru. S koprem je to lepší. Dávám 1 !
Kulajda bez kopru by asi nebyla kulajda, že?
Uvařila jsem, použila jsem kysanou smetanu a ani jsem potom nemusela dávat ocet a výsledek byl takový, že jsme se olizovali za ušima a to i druhý den, kdy byla trochu uleželá a snad i ještě lepší - já věděla, že kulajdu miluju :-) Musím ji poradit mamince, protože ta nikdy kulajdu nevařívá a je to škoda :-)
Kulajdu také dělám často a s koprem je opravdu vynikající.Před měsícem u nás byl bratr s rodinou(žijí v USA) a hned si ji poručili.Tak jako vždy.Jak řekl synovec nic lepšího není.Jinak pro paní Ivanu: Já někdy ke šlehačce přidávám podmáslí.Pokud si zde najdete polévky,u kulajdy mám komentář kde je to napsané.Takže paní Ladě dávám to nejlepší hodnocení-1.
Kulajdu miluju a už se těším, až si ji udělám podle tohoto receptu, protože to vypadá opravdu dobře :-) Samozřejmě se spoustou kopru který patří do každé klasické kulajdy :-) Mňam!Mám jen takový malý dotaz - když se do kulajdy dává smetana a ocet, nešlo by to spojit tak, že bych tam místo těch dvou surovin dala kefír, který je kyselý? Já jen, že dávám kefír ráda do všeho, tak přemýšlím, jak ho někam "procpat" :-) Nebo v nejhorším kysaná smetana?
Výborný recept. Jen já místo vařených vajec, rozklepnu celá vejce před dokončením do polévky.
Na kulajdu jsem měla chuť už dlouho a dnes jsem vyzkoušela tento recept. Byla výborná, i dceři moc chutnala a ta mi jen tak něco nepochválí. Kopru jsem dala dost, máme jej rádi a je pravda, že bez něj si kulajdu nedokážu představit.
Já dělám poměrně často tuto koprovou kulajdu.Místo sušených hub používám i houby steril.-jsou tady pod názvem:Smaženice v zavařovačce.A taky někdy místo vařených vajec,vejce ztracená.Do vařící osolené vody s octem se opatrně vklepnou vejce a vaří se zvolna asi 4-5 minut.Kopr mám čerstvý na zahrádce,na zimu nakládám do soli.Fakt dobrá polévka.
Výborná polévka!!!
Milý anonyme,kopr nepatří pouze do koprové omáčky,to je velice mylná představa..:o))
Ananyme, keď je to koprová kulajda, tak by ten kôpor tam mal byť, nie ?
Taky dávám kopr,určitě by mi tam chyběl..:o)
Do kulajdy dávám kopr stále, čím víc, tím líp, bez kopru to není ono. Anonym ať si nedává !!!!
zadny kopr!!!!
Babicka ji rikavala zalivanka (protoze se zalivala smetanou) a s kuratkama je fakt uplne nejlepsi. Ted jsem jako alternativu pouzila misto hub zelene fazolky v kyselem nalevu a bylo to taky super.
My tomu rikame privarenka-podle babicky ze Sobeslavska.Jen ta vejce delam ztracena a kopru davam mene.Priste ho dam vice.Uz jsem si diky pani Lade opravila nekoli klasickych receptu k lepsimu.
Do naší koprové kulajdy patří na sto procent :-) Nejlepší je druhý den. V dobách, kdy rostly kuřátka, která jsem již několik let v lese nepotkala, bývala u nás tou nejoblíbenější polívkou.
kopr do kulajdy nepatří!!!!patrí do koprové omáčky!!!!