• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Koprová kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Koprová kulajda

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 56
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Koprová kulajda
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks brambory
    • 50
      g máslo
    • sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
    • 4
      ks vejce uvařená natvrdo
    • 150
      ml smetana
    • 1
      svazek kopr čerstvý nebo sušený
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      hrst sušené houby
    • 1
      špetka drcený kmín

Postup přípravy receptu

1
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou. Zvolna vaříme asi 30 minut. Přidáme kostky brambor, okmínujeme, osolíme, přidáme scezené houby, bobkový list a koření. Vmícháme najemno nasekaný kopr, přilijeme smetanu, promícháme a ještě chvíli povaříme. Nakonec z polévky vyjmeme koření, dochutíme solí, octem a promícháme. Vejce oloupeme, nakrájíme na plátky nebo osminky a vložíme do polévky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

Domácí kulajda

Domácí kulajda

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla | 5. 2. 2014 14:58

    Dnes jsem ji dělala a můžu říct, že je výborná, ale dala jsem smetanu s moukou a koprem jako zavářku. Krásně to zhoustlo a dostalo to šmak. Nakrájená vejce jsem přidala nakonec a povařila. Výborná polévka <3

  • Honza | 18. 10. 2012 16:05

    Luxusní..zbyl mi kopr z nakládání hub , tak co s ním , že ? :-) A dva praváci , ale příště to chce směs hub..To si budu pamatovat na příště :-[ Ovšem výsledku to nic neubírá..díky :-)

  • Anonym | 21. 2. 2008 10:44

    A samozřejmě nakonec kopr!PS

  • Anonym | 21. 2. 2008 10:43

    Já postupuji takto - dám vařit brambory,koření,namočené houby.Když je vše skoro měkké,přidám jíšku.Když se vše povaří ,přidám dle chuti ocet,a ještě chvíli povařím(je potřeba ta syrovost octa trochu srazit)Přidávám kvůli vyvážení kyselosti maličko cukru ,ale jen trošku.(na 2l polévky tak 1/4 KL).Odstavím z ohně, počkám tak 1min a přidám smetanu- vyší procento tuku !!!.Dávám někdy kysanou krémovitou.Řádně promíchám.Je mňam.:-))PS

  • Marsi | 20. 2. 2008 22:41

    No a nebo zkuste citronovou stavu.Jeste nikdy se mi nic nesrazilo.

  • Andra | 20. 2. 2008 12:22

    Sisa, polievku najprv odstavte z ohna a nechajte chvilu chladnut. Az potom pridajte ocot a hned pomiesajte.

  • Olga | 19. 2. 2008 19:03

    Síso, skúste ocot trocha zohriať a pomaly dávať do polievky, miešať .Ja to takto robím a ešte nikdy sa mi polievka nezrazila.

  • Jana Nesvadbová | 18. 2. 2008 19:48

    Octuji mléčné polévky až na talíři, každý podle své chuti a nemusím se bát uložit polévku i do lednice a druhý den ohřát

  • Sísa | 18. 2. 2008 11:02

    Poraďte jak postupovat, když dám ocet do polévky, tak se mi srazí. Díky

  • E-liška | 16. 2. 2008 17:41

    Já postupuju trak,že vařím houby i s nálevem,bramborami ,bujonem zeleninovým nebo houbovým a pak zahustím moukou rozmíchanou ve šlehačce nebo jen mléce a min. 10 minut povařím. Kopr a ocet už nevařím! Vajíčka umíchám na másle samostatně a přidám do hrnce.

  • Alena Vránová | 15. 1. 2008 11:34

    Kulajda je skvělá, všem moc chutnala. Nemáte-li houby, stačí nakrájet žampiony do krabičky (sáček propouští vůni) a dát na noc na mražák. Pak bez romražení na tuk se špetkou kmínu. Snad žádné houby tak nevoní! A krabičky se žampiony vydrží na ledu dlouho.

  • Jiří Lidmila | 28. 12. 2007 21:38

    Vřele doporučuji použít místo vody,, houboví vývar,,polévka především velmi zavoní.Také se nebojte kopru,zakysaná smetana by měla být samozřejmostí.Dobrou chuť.

  • jana | 19. 11. 2007 08:53

    Jaká se má, prosím, dávat smetana? Kysaná??

  • Anonym | 7. 11. 2007 19:48

    jdu to zkusit uvidime jak to dopadne, uz se tesim na kulajdu tyden, ted si ji uvarim podle tohoto receptu protoze je nejlepsiiiiiiiiiii pa pa jaja

  • Olga | 27. 10. 2007 20:07

    Kulajda je jedna z najlepších polievok, u nás ju máme radi všetci a bez kôpru si ju ani neviem predstaviť.

  • Gabriela | 19. 10. 2007 12:03

    Kulajda výborná.. ale nejdřív jsem byla zklamaná, byla téměř bez chuti. Chtělo to víc soli a octa. Nemám to v oku a doma moc nesolíme, tak sem se toho bála, ale dopadlo to na výbornou a dneska, když se rozležela.. jen se zaprášilo.. i za polívkou :) Díky za recept, dávám 1.

  • Majka Rončáková | 23. 7. 2007 10:45

    Taky tam dám někdy zavařené zelené fazolky, ale vajíčko rozmíchám a dávám ho někdy nakonec vaření.

  • Renda *** | 21. 7. 2007 20:44

    Tak tahle kulajda je fakt výborná,recept jsem tu našla před rokem a od té doby ji rodinka stále vyžaduje:-)))místo hub přidávám zelené fazolky a je to mňamka!!!

  • renata blinková | 20. 7. 2007 17:53

    no dnes se už jíšky tak dlouho nepřevařují,jinak se zpracováva mouka než kdysi

  • L G | 17. 7. 2007 16:14

    já jí dělám i z čerstvých hub...ale mám trochu jiný postupdávám jíšku až nakonec...a to tu granulovanou a to tolik, až je polévka hustá...a vajíčka dávám "ztacená" :-))

  • 6Verunka 6 | 30. 5. 2007 12:18

    Toto je to správná kulajda, a je to mňamka. Pokud je řídká, doporučuji dohustit rozmíchanou studenou vodu s hladkou moukou. A nechat ještě povařit.

  • Miroslava Marková | 30. 5. 2007 10:34

    Když jsem si přečetla tolik pochvalných komentářů, řekla jsem si, že jí musím zkusit uvařit, už jen z toho důvodu, že přítel má rád kopr. Ale dopadla jsem s ní podobně jako Ivana. Polévka se jíst dá, ale nějak jsem jí nemohla dochutit a byla řídká. Ale určitě jí ještě zkusím uvařit znovu, příteli chutnala a zkusím se řídit podle rad již v uvedených komentářích.

  • f&k | 28. 5. 2007 18:13

    my sme ju robili prvy krat v zivote a JE VyNIKAJUCA, inac pani Markete davam za pravdu!

  • jana martanovicova | 28. 5. 2007 10:56

    Veľmi dobrá polievka

  • Marketa | 14. 4. 2007 02:02

    Citit tam ta mouka rozhodne nebyla, mouku staci provarit 10 minut.

  • Anonym | 12. 4. 2007 20:29

    Jíška se má vařit 30 minut,protože je tam mouka,aby nebyla cítit!

  • Marketa | 12. 4. 2007 20:02

    Moc moc dobra, navarila jsem ji velky hrnec a mizi kosmickou rychlosti. Akorat nejak nechapu, proc se ma varit 30 minut jen voda s jiskou, ja jsem pridala do jisky vodu a hned i ostatni suroviny, nez se brambory uvarili, tak byla provarena i ta jiska. Usetri se tak dost casu a vysledek je predpokladam stejny.

  • Jana Slováková | 17. 3. 2007 14:02

    Kulajda byla skvělá. Vařily jsme ji dnes s mamkou k obědu. Daly jsme zakysanou smetanu, rozšlehané vejce místo vařených a kostku masoxu. Výborná! Dáváme 1!

  • Martina | 18. 1. 2007 14:12

    Ivano možná jste dala moc vody, zkuste méně vody a přidejte 1/2 - 1 kostičku masoxu, místo octu použijte kysanou smetanu. Mouku dávat vůbec nemusíte, když se Vám bude zdát polévka moc řidká, tak ji nakonec zahustěte instantní jížkou. Kopr zkuste dát ze skleničky, má trošku jinou chuť a to by bylo, aby nebylo :-))

  • MONI | 5. 1. 2007 05:01

    VYBORNA , DIKY BOHU ZA TYTO RECEPTY, VE SPANELSKU TUTO POLEVKU NEZNAJI A UZ VUBEC NEZNAJI KOPR, ZKUSILA JSEM BEZ KOPRU A MUJ PRITEL SI 3X PRIDAL, DEKUJI ZA RECEPT

  • Martina Baldrmanová | 7. 12. 2006 16:39

    Byla moc dobrá! Místo smetany a octu jsem zkusila dát ten kefír a povedlo se :)

  • Ivana | 10. 11. 2006 15:38

    Dnes jsem dělala tuto polévku a asi se mi nějak nepovedla. Dá se jíst, ale asi jsem jí špatně ochutila nebo nevim. Kulajdu jsem dělala 2x v živote. Poprvé jsem byla těhotná a nechutnala mi, ale myslela jsem, že to je kvůli těhotenství. Teď těhotná nejsem a zase mi nechutná. Podle surovin v polévce by mi to ale mělo chutnat :-) Kde je chyba?

  • Hana Petrů | 15. 8. 2006 20:11

    Kulajda byla vynikající. Vařila jsem podobnou, ale bez kopru. S koprem je to lepší. Dávám 1 !

  • Marie | 10. 8. 2006 07:07

    Kulajda bez kopru by asi nebyla kulajda, že?

  • Ivana V. | 31. 7. 2006 17:14

    Uvařila jsem, použila jsem kysanou smetanu a ani jsem potom nemusela dávat ocet a výsledek byl takový, že jsme se olizovali za ušima a to i druhý den, kdy byla trochu uleželá a snad i ještě lepší - já věděla, že kulajdu miluju :-) Musím ji poradit mamince, protože ta nikdy kulajdu nevařívá a je to škoda :-)

  • Petra Šmejkalová | 29. 7. 2006 10:17

    Kulajdu také dělám často a s koprem je opravdu vynikající.Před měsícem u nás byl bratr s rodinou(žijí v USA) a hned si ji poručili.Tak jako vždy.Jak řekl synovec nic lepšího není.Jinak pro paní Ivanu: Já někdy ke šlehačce přidávám podmáslí.Pokud si zde najdete polévky,u kulajdy mám komentář kde je to napsané.Takže paní Ladě dávám to nejlepší hodnocení-1.

  • Ivana V. | 28. 7. 2006 19:23

    Kulajdu miluju a už se těším, až si ji udělám podle tohoto receptu, protože to vypadá opravdu dobře :-) Samozřejmě se spoustou kopru který patří do každé klasické kulajdy :-) Mňam!Mám jen takový malý dotaz - když se do kulajdy dává smetana a ocet, nešlo by to spojit tak, že bych tam místo těch dvou surovin dala kefír, který je kyselý? Já jen, že dávám kefír ráda do všeho, tak přemýšlím, jak ho někam "procpat" :-) Nebo v nejhorším kysaná smetana?

  • Lenka | 28. 7. 2006 09:05

    Výborný recept. Jen já místo vařených vajec, rozklepnu celá vejce před dokončením do polévky.

  • Šárka | 22. 7. 2006 13:48

    Na kulajdu jsem měla chuť už dlouho a dnes jsem vyzkoušela tento recept. Byla výborná, i dceři moc chutnala a ta mi jen tak něco nepochválí. Kopru jsem dala dost, máme jej rádi a je pravda, že bez něj si kulajdu nedokážu představit.

  • Maruš | 22. 6. 2006 18:31

    Já dělám poměrně často tuto koprovou kulajdu.Místo sušených hub používám i houby steril.-jsou tady pod názvem:Smaženice v zavařovačce.A taky někdy místo vařených vajec,vejce ztracená.Do vařící osolené vody s octem se opatrně vklepnou vejce a vaří se zvolna asi 4-5 minut.Kopr mám čerstvý na zahrádce,na zimu nakládám do soli.Fakt dobrá polévka.

  • Tereza Nováková | 21. 6. 2006 20:31

    Výborná polévka!!!

  • Jana Kutačová | 5. 6. 2006 11:46

    Milý anonyme,kopr nepatří pouze do koprové omáčky,to je velice mylná představa..:o))

  • Tereza Jarčušková | 5. 6. 2006 11:38

    Ananyme, keď je to koprová kulajda, tak by ten kôpor tam mal byť, nie ?

  • Anonym | 5. 6. 2006 09:02

    Taky dávám kopr,určitě by mi tam chyběl..:o)

  • Věra | 5. 6. 2006 08:05

    Do kulajdy dávám kopr stále, čím víc, tím líp, bez kopru to není ono. Anonym ať si nedává !!!!

  • Anonym | 4. 6. 2006 13:58

    zadny kopr!!!!

  • Marcela Vrabcová | 25. 2. 2006 16:57

    Babicka ji rikavala zalivanka (protoze se zalivala smetanou) a s kuratkama je fakt uplne nejlepsi. Ted jsem jako alternativu pouzila misto hub zelene fazolky v kyselem nalevu a bylo to taky super.

  • Helena | 25. 2. 2006 08:05

    My tomu rikame privarenka-podle babicky ze Sobeslavska.Jen ta vejce delam ztracena a kopru davam mene.Priste ho dam vice.Uz jsem si diky pani Lade opravila nekoli klasickych receptu k lepsimu.

  • Lada Kovářová | 24. 2. 2006 21:14

    Do naší koprové kulajdy patří na sto procent :-) Nejlepší je druhý den. V dobách, kdy rostly kuřátka, která jsem již několik let v lese nepotkala, bývala u nás tou nejoblíbenější polívkou.

  • Anonym | 24. 2. 2006 19:02

    kopr do kulajdy nepatří!!!!patrí do koprové omáčky!!!!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Kulajda
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Drcený kmín Hladká mouka Kopr Máslo Nové koření Ocet Smetana Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hruškový džem se zázvorem

Hruškový džem se zázvorem

Škvarkový chléb

Škvarkový chléb

Výborné koláčky

Výborné koláčky

Rychlé rizoto z uzeného kuřete

Rychlé rizoto z uzeného kuřete

Banánové muffiny

Banánové muffiny

Salát ze zelených fazolek

Salát ze zelených fazolek

Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi

Nepečený karamelový dort s ricottou a…

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

85
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
56
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
54
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
50
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
41
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Kontrabáš z pohanky
Kontrabáš z pohanky
Kopaničářská zelňačka
Kopaničářská zelňačka
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka expres
Koprová omáčka expres
  • Recepty.cz
  • Koprová kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact